MVP: Organizovanje dolaska na glasanje nije posao diplomatskih predstavništava

„Shodno pravilima diplomatske prakse i konvencija, zadatak svih diplomatsko-konzularnih predstavništava, pa tako i crnogorskih, je predstavljanje i zaštita interesa države u inostranstvu, kao i pružanje konzularne zaštite i pomoći građanima“, istakli su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je konzularno-diplomatskim predstavništvima instrukciju kojom je traženo od naših diplomata i ambasadora da budu profesionalni, da rade svoj posao na način kako se to radi u demokratskim zemljama čije dobre prakse i standarde želimo da usvajamo i bave se poslom za koje ih finansiraju svi naši građani.

To su „Vijestima“ odgovorili iz MVP-a, na pitanje da li je tačno da je taj resor poslao dopis svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore u kojem upozoravaju da će biti strogo kažnjivo svako organizovanje i pomaganje dijaspori da dođe da glasa na predsjedničkim izborima.

„Shodno pravilima diplomatske prakse i konvencija, zadatak svih diplomatsko-konzularnih predstavništava, pa tako i crnogorskih, je predstavljanje i zaštita interesa države u inostranstvu, kao i pružanje konzularne zaštite i pomoći građanima“, odgovorili su iz MVP-a.

Istakli su da organizovanje dolaska na glasanje, kao i njegovo finansiranje, bez obzira o kom kandidatu se radi, ne spada u pružanje konzularne zaštite našim državljanima, niti je čin promocije državnih interesa u inostranstvu.

„Imajući u vidu da je u prethodnom periodu postojala praksa da pojedine ambasade i diplomatski poslenici, finansirani novcem svih naših građana, politički agituju i organizuju glasanje za jednu političku grupaciju, pa čak je to ponašanje smatrano ne samo poželjnim već i normalnim, instrukcijom je traženo od naših diplomata i ambasadora da budu profesionalni, da rade svoj posao na način kako se to radi u demokratskim zemljama čije dobre prakse i standarde želimo da usvajamo i bave se poslom za koje ih finansiraju svi naši građani.

„Dakle riječ je o ukazivanju i podsjećanju na pravila diplomatske službe, a ne ‘o sprječavanju dolaska dijaspore na glasanje’, kako navode pojedini mediji, jer pružanje takve vrste logistike nije u opisu poslova i nadležnosti diplomatsko-konzularnih predstavništava“, dodali su iz MVP-a.

Svako suprotno postupanje bi moglo biti protumačeno kao zloupotreba službenog položaja, državnih resursa i novca građana, zaključili su iz resora vanjskih poslova.

 

 

 

 

pogled.me/vijesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest