На данашњи дан проглашена Краљевина Црна Гора

Фото: Wikipedia

Црна Гора је проглашена краљевином на данашњи дан 1910. године (15. августа по старом календару), на педесету годишњицу владавине Николе I Петровића Његоша.

Том приликом је на Цетињу уприличена велика свечаност, којој су поред домаћих званица присуствовали и представници многих страних држава и владарских кућа. Ради организовања ове свечаности и пратећих манифестација, Црна Гора је од страних банака узела огроман зајам, који је износио чак шест милиона златних перпера, што је с обзиром на економско стање земље и народа бацило сенку на овај свечани догађај.

Сам зајам је надживео Црну Гору као државу, тако да га је касније отплаћивала Југославија.

Прије тачно 112 година проглашена је Краљевина Црна Гора. Тако је поред једне краљевине у Српском Подунављу створена и једна у Српском Поморју као једно још више јемство за опстанак и бољу будућност Српскога Племена.

Господо Народни Посланици!

Свјестан славне улоге ових наших страна у Историји Српскога Народа за вријеме моћних Краљева и Господара негдашње Зете, колијевке славнијех Немањића; и свијестан доцније улоге наше Отаџбине, Ја одобравам предлог Народне Скупштине, да се обнови старо Краљевско достојанство Мојој држави: одобравам тим прије, што видим у жељи Представништва Мога драгога народа будну свијест наше прошлости; а народ који има лијепу прошлост и који је прожет и одушевљен свијешћу своје прошлости, тај народ може с поуздањем гледати у све бољу и сјајнију будућност.

Та будна свијест драгога Ми народа, као што је водила његове синове по крвавим бојиштима, тако је Мене пратила и потпомагала у мом раду за унутрашњи препород Црне Горе; и Ја у овом свечаном часу, са очинским задовољством и поносом признајем, да је заслуга Мога народа у истој мјери колико и Моја, што је Црна Гора под заштитом Свемогућега Бога и братске нам Русије, заузела мјесто међу културним државама.

Господо Народни Посланици!

Имајући народ тако способан за просвјету и државни живот, тако готов да уложи све своје силе за част и углед своје Отаџбине, и тако одан Мени и Моме Дому, што је све скупадопринијело значају и угледу, који данас ужива црна Гора у свијету, Ја примам Краљевско достојанство, које проширеној Црној Гори припада по историјском праву и по њеним сопственим заслугама, будући тврдо убијеђен, да ће све Велесиле са благовољењем, поздравити поред једне Краљевине у Српском Подунављу, ову другу у Српском Поморју, као једну залогу више за културни напредак и мир на овој граници између Истока и Запада, а Словенство и сви Срби као једно још више јемство за опстанак и бољу будућност Српскога Племена.

Нека Свемогући Бог благослови ово наше дјело!

Нека живи и све више напредује мила наша Отаџбина Црна Гора!

Извор: citajfilter.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest