НА ОВАЈ ДАН РОЂЕНА ЈЕ ЦРВЕНА ЗВЕЗДА! Гигант слави 75 сјајних година

На данашњи дан 04.03.1945. године прије тачно 75 година, у Београду је основано Спортско друштво Црвена звезда. Иницијативу је покренуо Уједињени савез антифашистичке омладине Србије, са циљем да друштво буде састављено од разних спортских секција. Тог 4. марта 1945. године у Делиградској улици бр. 27,  у великој сали ДИФ-а , скупио се велики број београдске омладине са само једним циљем, оснивање новог спортског друштва.  

На оснивачкој скупштини усвојени су правилник и статут новог Друштва, изабрано је и прво руководство у саставу: предсједник Ђорђе Паљић,  потпредсједници Зоран Жујовић и Слободан Ћосић, секретари Љубиша Секулић, Бранко Станковић и Бора Станковић и економ Предраг Ђајић. Такође, на скупштини су одређене клупске боје, црвено-бијеле!

Новоосновано спортско друштво имало је 8 спортских секција: фудбал, кошарка, одбојка, атлетика, шах, пливање, стони тенис и веслање. Временом су секције постали клубови и било их је све више. За ових 75 година клубови СД Црвена звезда су освојили укупно 714 трофеја, међу којима се истичу европске и светске титуле. Титуле европског првака имају кошаркашице, атлетичари, фудбалери, каратисти и ватерполисти, док се светским титулама диче фудбалери и каратисти. Такође, кошаркаши имају титулу у секундарном европском такмичењу Купу Купова, док ватерполисти и у Суперкупу. Што се тиче домаћих титула вредних треће звездице на грбу, за сада имају кошаркашице са 31 титулом и фудбалери са 30 националних титула. Са оваквом трофејном ризницом СД Црвена звезда представља најуспешније спортско друштво у региону и међу најуспешнијима је у Европи.

Такође, данас омладинци ФК Црвене Звезде бију битку за пласман у 1/4 финале Лиге Шампиона против неугодне екипе Митланда из Данске.  Утакмица се игра на стадиону „Вождовца“, на популарном „крову“. Утакмица почиње у 16 часова, а пренос је обезбијеђен на каналу Аренспорт 1.

Свим члановима Црвене звезде као и њеним навијачима желимо срећан рођендан, а омладинцима ФК Црвена Звезда који данас играју меч 1/8 финала Лиге Шампиона против данског Митланда желимо пласман у 1/4 финале гдје их чека чувени холандски Ајакс!

2 thoughts on “НА ОВАЈ ДАН РОЂЕНА ЈЕ ЦРВЕНА ЗВЕЗДА! Гигант слави 75 сјајних година

  1. Још дуго дуго да нам уносиш радост у наше суморне животе! Живјела нам!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest