„Najbogatiji Crnogorac“ osuđen na osam godina zatvora nakon 15 godina skrivanja

Foto: Jutjub printskrin/PRVA

Bivši tajlandski premijer i najbogatiji Crnogorac Tašin Šinavatra uhapšen je, izveden na sud i zatvoren nakon što se vratio kući na Tajland nakon 15 godina u samonametnutom egzilu.

Šinavatra, koji se obogatio u telekomunikacijama, ukrcao se na privatni avion u Singapuru i sletio na aerodrom Don Mueang u Bangkoku u utorak nešto poslije 9 ujutro (02:00 GMT), prema tajlandskim „Khaosod Media“ i „Thai PBS“, prenosi „Al Jazeera English“.

On je po dolasku odao počast kralju i ubrzo nakon toga odveden je u policijskom konvoju do Vrhovnog suda gdje mu se sudilo za zloupotrebu položaja i nekoliko drugih krivičnih djela.

“Dobrodošao nazad na Tajland, tata”, objavila je ćerka Paetongtarn Šinavatra na Instagramu ispod fotografije porodice.

Kasnije je odveden u zatvor u Bangkoku, a Vrhovni sud je izjavio da će Šinavatra služiti ukupno osam godina zatvora, prenijela je agencija Reuters.

Zatvorska kazna, prenosi agencija Rojters, pokriva tri različita slučaja za zloupotrebu položaja i malverzacije, nezakonito naređenje državnoj banci da izda inostrani kredit i nezakonito držanje akcija preko nominovanih lica.

Šinavatra, koji je u prošlosti bio na čelu tajlandske vlade pet godina, izbjegao je iz budustičkog kraljevstva 2006. godine nakon što je zbačen s vlasti, a 2009, za vrijeme vlade Mila Đukanovića, po skraćenom postupku je dobio crnogorski pasoš.

Mediji su ga dugo nazivali “najbogatijim Crnogorcem” jer se njegova imovina procjenjuje na 1,6 milijardi dolara.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest