Настављен прогон: Слободе лишени свештеници Мирчета Шљиванчанин и Жељко Ћалић

15 јуна, 2020 Настављен прогон: Слободе лишени свештеници Мирчета Шљиванчанин и Жељко Ћалић

Након литија које су одржане у више црногорских градова, полиција је синоћ уручила позиве за саслушање свештеницима који су у захтјевима поднијетим Управи полиције за одобрење јавних окупљања били наведени као организатори. Полиција је позиве за саслушања уручила свештеницима у Подгорици, Даниловграду, Бару, Будви, Пљеваљима, Бијелом Пољу.

Слободе су лишени свештеници Мирчета Шљиванчанин из Подгорице и Жељко Ћалић из Даниловграда. Они су синоћ дали изјаве а данас ће бити салушани након чега ће се одлучити о њиховом даљем задржавању или пуштању на слободу. Свештеници су прије литије позвали вјерни народ да поштују здравствене мјере које је прописао НКТ.

Подгоричка полиција је синоћ на почетку литије покушала да приведе свештеника Мирчету Шљиванчанина, али то није дозволио окупљени народ. Њему су након литије позив за саслушање у Саборном храму Христовог Васкрсења уручила два инспектора.

Отац Мирчета Шљиванчанин је послије 22:30ч отишао у подгорички Центар безбједности да да изјаву гдје је лишен слободе, а данас је за 12 часова заказано саслушање код тужиоца који ће одлучити о његовом даљем задржавању или пуштању на слободу.

Отац Жељко Ћалић, парох даниловградски, послије литије у Даниловграду приведен је у полицију гдје је задржан и данас ће у 10 часова бити саслушан.

У полицију је на информативни разговор синоћ након литија позвано барско свештенство, а изјаве су давали и у Будви, протојереј Борис Радовић и ђакон Павле Љешковић.

За данас је најављено саслушање и свештеника Дарка Пејића из Бијелог Поља, гдје је јуче служен само молебан а литија није одржана јер није имала одобрење полиције.

У Пљевљима синоћ није било литије а након одслуженог молебна у Цркви Свете Петке полиција је саслушала протојереја-ставрофора Сашу Јањића и Бојана Струњаша. Они су након дате изјаве пуштени.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г Амфилохије синоћ је, након крсног входа улицама Подгорице, казао да је он најодговорнији за све што се дешава на литијама, и поручио ако неког треба да хапсе, да хапсе њега. „Нека ме ухапсе и у Спуж нека ме воде, биће ми добро да се одморим. Али није добро за њих, за Црну Гору да наставе са насиљем.”

Он је такође казао да је од њега и протојерерја Мирчете Шљиванчанина тражено да „разагнају народ са храма“. „Да ли је отац Мирчета то могао да прихвати? Црква Божија је да сабира све људе и земаљске народе, да их мири, призива на слогу, љубав и помирење.“

Митрополит Амфилохије је казао да ниједна власт на овој земљи неће дочекати да Црква разгони народ и поручио: “Овај народ је први пут, ја бих рекао послије седамдесет година постао слободни народ. И само неко ко је антинародан може да тражи да се народ одрекне слободе”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest