Неодговорни грађани изазвали хаварију на далеководу

У коридору далековода ДВ 10 кВ Долац, за сада непозната лица, приликом сјече дрвећа  оборили су више стабала смрче на проводнике далековода тиме је  направљена хаварија у дужини од око 300 метара.

 Како преноси  ЦДМ на далеководу су поломљени и искривљени стубови, покидани проводници поломљене конзоле и сл. Вандали су том приликом посјекли и један рвени стуб чиме су изазвали додатну хаварију на дијелу високонапонске мреже. Хаварија се десила на дионици Лубнице-Јеловица у беранској општини.

Након што је  10. марта у поподневним сатима интервенисали приправна екипа по пријави испада далековода 10 кВ Долац,  дефинисан је квар на предметној дионици. Обиласком терена утврђен је хаос на дијелу далековода Долац, дионица Лубнице -Јеловица.

“Из тога разлога је у то подручје упућене готово све екипе електромонтера из Берана како би санирали огромну штету на енергетском објекту у том планинском подручју општине. Случај је исте вечери пријављен Управи полиције-Центру безбједности у Беранама’, саопштено је из ЦЕДИС-а.

Починиоци се, додају из ЦЕДИС-а излажу опасности од струјног удара, док стуб у случају рушења представља опасност по грађане и објекте у околини. Свака интервенција на било којем сегменту електромреже под напоном је дјелатност изузетно високог ризика.

Поред тога, у случају рушења стуба, истргнути каблови представљају опасност због могућности струјног удара, али и пожара.

Посљедица тих кривичних радњи су и чести кварови и прекиди у напајању, а опет их сносе становници који се напајају са тих енергетских објаката.

Из ЦЕДИС-а подсјећају да је далековод Долац један од објеката који се реконструише у, сигурно, најзначајнијем пројекту компаније у наредне три године Пројекту ревитализације средњенапонске и нисконапонске мреже у руралном дијелу Црне Горе.

Посебно је забрињавајуће што ово није први пут да је баш тај објекат на мети вандала.

Подсјећања ради, прошле године је у више наврата био мета крадљиваца трансформаторског уља из припадајућих му трафостаница, чиме је била угрожена сигурност и поузданост напајања тога подручја.

“Екипе ЦЕДИС-а спроводе ванредне контроле објеката и мреже, али константан надзор над око 5.000 трафостаница и преко 20 хиљада километара надземних водова у Црној Гори није могуће спровести. Штета за ЦЕДИС због оваквих недјела мјери се десетинама хиљада еура.Међутим, већи је проблем што се на овај начин мрежа девастира и што корисници остају без напајања електричном енергијом дужи временски период”, наглашавају из ЦЕДИС-а.

Они  апелују на грађане да сваку неовлашћену дјелатност на мрежи и објектима ЦЕДИС-а пријаве дежурним службама.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest