„NJEGOŠ JE VELIKI DAR NARODU SRPSKOM“ Pogledajte kako je mitropolit Amfilohije govorio o Meštrovićevom mauzoleju na Lovćenu

Foto: Jutjub printskrin/ RTS Oko - Zvanični kanal

Na Lovćenu je Meštrović sa Njegoševom bistom i naci-fašističko- socijalrealističkom vizijom, a to je Meštrovićeva vizija Njegoša, rekao je blaženopočivši mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije govorio je Petar Drugi Njegoš utamničen u Meštrovićevom mauzoleju na Lovćenu.

Mitropolit Amfilohije posebno je isticao da je Petar Drugi Petrović Njegoš „utamničen u zindanu mermernom, sakriven i kao da ga više nema na Lovćenu“.

Kako je zabilježeno u knjizi izabranih djela Razgovori o duhovnom životu, crkvi i društvu, sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem, on je istakao da kod Njegoša ima nešto nedovršeno.

„On (Njegoš) sam priznaje da je “učio bogosloviju po zvijezdama“, ali kod Njegoša ima i nešto drugo. Upravo stoga što je svjestan da je učio bogosloviju po zvijezdama, on je smjeran pred tajnom, to je osnovna njegova crta koja se previđa i koja je stoprocentno pravoslavna. Iako nije imao priliku, tokom svog kratkog i mukotrpnog života, da dublje prouči svetootačko bogoslovlje, Njegoš je po svom životnom stavu, a to je najbitnije – pravoslavni čovjek“, dodao je mitropolit Amfilohije u razgovoru.

„U stvari, na Lovćenu je Meštrović sa Njegoševom bistom i naci-fašističko-socijal-realističkom vizijom, a to je Meštrovićeva vizija Njegoša. O tome svjedoči Mauzolej na Lovćenu“, naveo je on za „Srnu“.

Blaženopočivši mitropolit Amfilohije istakao je da je Mitropolija samo u ovoj godini (2013.) pisala dva puta Vladi Crne Gore, tražeći da se vrati crkvica na Lovćenu, ali da odgovora nije bilo.

„U zahtjevu smo naveli da će, ako ova generacija ne vrati Njegoševu crkvu na Lovćenu, to uraditi neka dostojnija generacija od naše. Crkva nije kamenje, ona nije uništena, uništeni su oni koji su je rušili i nestali sa lica zemlje, koji su izbrisani iz pamćenja i božjeg i ljudskog“, rekao je on.

Blaženopočivši mitropolit crnogorsko-primorski podsjećao je da je 19. maja Mitropolija svečano unijela lik Svetog Petra Drugog Petrovića Njegoša – Lovćenskog Tajnovidca u cetinjski manastir i time proslavila njega kao svetitelja crkve Božije.

Mitropolit je isticao da je odluku o proglašenju Njegoša svecem Sabor Srpske pravoslavne crkve ostavio za neko buduće vrijeme, ali da Mitropolija crnogorsko-primorska nastavlja da proslavlja na lokalnom, mjesnom planu svoga mitropolita svetog Petra Drugog Petrovića Njegoša.

„Njegoš je veliki divni dar narodu svetosavskom srpskom. I time se svetosavski srpski narod upisuje među izabrane, Božije narode. Njegoš je izbranje ovog naroda, prvi poslije Svetog Save koji je tako duboko, doživio Boga i posvjedočio. Njegoš je naš Mojsije, Tajnovidac, Bogovidac. Neko ga naziva Jeremijom, jeste, on je Jeremija, ali je ipak prije Jeremije. Mojsije, zakonodavac, jedan od rijetkih. Mi nemamo u našoj istoriji čovjeka njegove mjere Tajnovidca“, istakao je tada blaženopočivši mitropolit Amfilohije.

On je ocjenjivao da „šest sahrana Petra Drugog Petrovića Njegoša govori ne da je samo bio velikomučenik dok je živ bio na zemlji, nego jedan od rijetkih na svjetskom planu velikomučenika“.

Blaženopočivši mitropolit Amfilohije zaključio je da je „Njegoš naše dobro koje nosimo u Evropu, jer mi Evropi možemo da ponudimo našu svetu vjeru pravoslavnu – Njegoševu vjeru, pravu izvornu, nepatvorenu, jevanđelsku, Hristovu, apostolsku“.

Ta vjera je, istakao je on, sačuvana na poseban način i u kamenoj Crnoj Gori i ovaploćena u Svetom Petru Cetinjskom, Petru Drugom Petroviću Njegošu, Lovćenu, Cetinjskom manastiru u hramu Hristovog Vaskrsenja.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest