Одлагање отплате кредита

Обавеза свих одговорних друштвено-политичких чиниоца је да у времену пандемије Корона вируса креирају мјере и приједлоге који ће олакшати живот грађана и допринијети умањењу посљедица изазваних овом пошасти због тога предлажемо Влади да усвоји сет економских мјера којима ће се ублажити негативни ефекти коронавируса на црногорску економију и привреду, казали су данс из Грађанског покрета УРА.

Они као прву и најхитнију мјеру предлажу да Влада Црне Горе и Централна Банка у сарадњи са пословним банкама омогуће одлагање отплате кредита на период до 1. јуна текуће године или док не потрају мјере борбе против ширења вируса у Црној Гори.

“Одлагање отплате кредита односило би се на све дужнике (физичка лица, предузетнике, пољопривреднике и привредна друштва) који то желе, а подразумијева застој у отплати обавеза најмање до 1. јуна текуће године, уз могућност продужења уколико би се наставиле ванредне мјере Владе за борбу против Корона вируса. Током овог периода дужник не би био у обавези да отплаћује своје обавезе по основу кредита, а банке не би обрачунавале затезну камату на доспјела а неизмирена потраживања и не би покретале поступке извршења. Сви они који желе имали би могућност да наставе са редовном отплатом својих обавеза”, поручују из УРЕ.

Појашњавају да би банке имале обавезу да на својим сајтовима и електронским путем информишу своје клијенте о могућности одлагања отплате кредита или да им на други начин доставе ову информацију.

“Обавеза клијената би била да у року од 10 дана обавијесте банку да ли прихватају или одбијају наведену понуду. Све ово би се завршавало електронским путем без одлазака у банку како би се превентивно дјеловало на могуће ширење вируса, а испоштовале мјере и препоруке Владе”, додају они.

Из ове партије кажу и да је финансијска стабилност грађана неопходна и у редовним, а поготово у ванредним околностима.

“Због тога је обавеза Владе да олакша позицију грађана и привреде у земљи. Свијест о одговорности и солидарности свих друштвених чиниоца у овим специфичним моментима од великог је значаја за превазилажење свих потешкоћа са којима се можемо суочити. Сличне мјере већ су предложене у појединим земљама региона, а сличне се разматрају и у појединим државама Европске уније”, закључују у УРИ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest