Реаговање Маје Вукићевић-потпресједнице ДНП-а Црне Горе

То што треба да проведу одређено вријеме у кућној изолацији, у циљу спречавања ширења корона вируса, за грађане Црне Горе ће бити и најмањи проблем. Реални проблеми са којима ће се Црна Гора суочавати, уколико се овакво стање настави, су много озбиљнији од самоизолације.
Услед чињенице да је све стало, готово читав систем, највише ће да трпи привреда и тржите рада, а посебно ће бити угрожени радници, који у овом систему ни досад нијесу имали адекватну заштиту својих права. Велики број малих бизниса ће несумњиво претрпјети штету од које ће се тешко опоравити. Немогућност да остваре приход утицаће на плаћање обавеза и дажбина. Људи ће бити економски угрожени, многи треба да плаћају кирије, рате кредита, уз остале дажбине.
Држава осим доношења мјера, везаних за самоизолацију, мора у најкраћем року донијети и низ других мјера како би се омогућило лакше превазилажење кризе. Одлагања плаћања одређених дажбина, рачуна, кредитних рата за све грађане – морају се наћи међу економским мјерама како би се ова ситуација превазишла.
Како је доказано да вирус корона највише угрожава најстарије, из Демократске народне партије предлажемо да се што хитније донесу додатне мјере у циљу њихове заштите. Умјесто да пензије чекају у редовима у банкама, треба омогућити да им се исте доносе на кућну адресу. Такође ову категорију становништва треба ослободити плаћања дажбина на период од три мјесеца, како би своја примања усмјерили на куповину хране.
Такође, поучени примјерима Италије, Француске и других земаља, гдје се вирус након прве недјеље драстично проширио, да се то не би десило и у Црној Гори, потребно је на вријеме донијети одговарајуће мјере, па тако већ сад треба размислити о мјери ограниченог кретања, гдје би био дозвољен одлазак у куповину једној особи из домаћинства, уз потврду. На тај начин би се осим утицаја на спречавање ширења вируса, утицало и на смањење неконтролисане куповине основних намирница. Нико још увијек са сигурношћу не зна до кад ова ситуација може да потраје, тако да у овим моментима морамо показати рационалност и одговорност. Ове мјере треба донијети што хитније, јер за њих може бити касно кад се вирус прошири.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest