ORBAN: Zapadna hegemonija je završena, nastaje novi svjetski poredak

Foto: Jutjub printskrin/RTRS vijesti

Mnogi pokušavaju da podijele svijet na geopolitičke blokove, a zemlje poput Mađarske koje brane svoj suverenitet su pod velikim pritiskom, kaže Viktor Orban.

Hegemoniji zapadnih zemalja je došao kraj i sada je u toku formiranje novog svjetskog poretka, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

„Hegemonija Zapada je završena, to danas niko ne spori, postoje i podaci koji to dobro potvrđuju. Formira se novi svjetski poredak, situacija se mora stalno procjenjivati i analizirati“, rekao je Orban, a prenijela agencija MTI.

On je napomenuo da mnogi pokušavaju da podijele svijet na geopolitičke blokove, a da su, u isto vreme, pod velikim pritiskom zemlje poput Mađarske koje brane svoj suverenitet.

„Članstvom u bloku je veoma ograničen manevarski prostor, pa, iako je Mađarska zainteresovana za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, podjela na blokove nije u njenom interesu. Stoga ćemo jačati savezništvo sa drugim državama koje brane suverenitet“, dodao je Orban.

Mađarski premijer juče je poručio da će Budimpešta raditi i na jačanju saradnje sa Moskvom.

On je naveo da se u Ukrajini „vodi posrednički rat između Zapada i Rusije, i da je sasvim jasno da Zapad taj rat ne može da dobije“.

„Ne treba govoriti o ratu između Rusije i Ukrajine, jer je to proksi rat, a svi znaju da glavne snage Ukrajine ne daje Ukrajina, već oni koji stoje iza nje“, kazao je Orban.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest