Ovo je jedini uslov pod kojim je Azerbejdžan spreman na pregovore s Jermenijom

Foto: Jutjub printskrin/ Al Jazeera English

Azerbejdžan je spreman na mirovne pregovore s Jermenijom, pod uslovom da ne budu prisutni zapadni posrednici, prenosi Rojters.

„Mirovni dogovor nije nuklearna fizika. Ako ima dobre volje, osnovni principi dogovora mogu da se uspostave u kratkom roku. Potreban nam je mir u našem regionu, ne u Vašingtonu, Parizu ili Briselu“, izjavio je Hikmet Hajijev, azerbejdžanski predsjednički savjetnik, prenosi Tanjug.

Regija Nagorno – Karabah, koja pripada teritoriji Azerbejdžana ali je većinski naseljena etničkim Jermenima, ustanovila je de fakto nezavisnost devedesetih godina, ali je nakon azerbejdžanske aneksije u septembu 120.000 Jermena bilo primorano na bijeg.

Nakon dva jermensko- azerbejdžanska sukoba oko sporne teritorije, godine pokušavanja evropske, američke i ruske medijacije su propale i granice između dvije zemlje ostaju zatvorene i česte su mete tenzija i sukoba.

Dok se jermenski premijer Nikol Pašinijan zapadnim zemljama zahvalio za pomoć, Azerbejdžan je optužio SAD za „duple standarde i nekonstruktivni pristup“ i kritikovao Francusku, koja je prošlog mjeseca najavila pošiljku oružja Jermeniji.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev je takođe optužio Francusku za „najkrvavije zločine u istoriji kolonizacije“ tokom današnjeg govora na konferenciji o dekolonizaciji.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest