Патријарх Порфирије: Оптимиста сам око потписивања уговора, црква није мјесто странчарења

foto: pogled.me

Одредбе уговора морају бити на добро свих и нико не смије да буде због њих ускраћен за неко право, поручио је српски патријарх

foto: pogled.me

За Српску православну цркву важно је потписивање Темељног уговора са Црном Гором, а патријарх Порфирије каже да је оптимиста да је ће тај уговор бити потписан на добробит обје стране – СПЦ и Републике Црне Горе.

– Чињеница да су аналогни уговори закључени са Светом столицом и са Исламском заједницом, оставила је већински народ, већинску заједницу и већинску СПЦ у апсурдно неравноправном положају у својој матичној земљи- поручио је патријарх у интервјуу за Политику. 

Казао је да са пуном одговорношћу и повишеном обазривошћу прихвата чињеницу да ће Темељни уговор, када га двије стране закључе, по правној снази бити изнад локалних закона.

Поновио је да одредбе уговора морају бити на добро свих и да нико не смије да буде због њих ускраћен за неко право.

На питање шта одлаже његов чин устоличења у Пећкој патријаршији, да ли пандемија или друштвено-политичка ситуација у покрајини, патријарх одговара да су епидемиолошке мјере непредвидиве и да су често толико рестриктивне да устоличењу најчешће не би могло да присуствују ни сви чланови Светог архијерјског сабора, а камоли вјерни народ.

– Стога ћемо сачекати да се епидемиолошке околности нормализују како би устоличењу могао да присуствује свако ко жели – поручио је патријарх српски.

Навео је да се Црква не може омеђити, ни просторно ни временски, а камоли страначки.

– Црква увијек гледа цјелину, ако хоћете не цјелину једног народа, макар био и мој народ – најбољи, како ја видим српски народ. Црква гледа човјечанство, универзум, васељену и будући вијек – рекао је патријарх.

Патријарх додаје и да је онај, ко у Цркву уноси дух политичког странчарења или било каквог странчарења, промашио тему.

-А промашену тему до промашеног живота дијели кратак корак- поручио је српски патријарх. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest