Подигнута оптужнца против пет полицијаца: Осумњичени за изнуду исказа од Бољевића

Полицајци су у својству службених лица употријебили силу и принуду у намјери да изнуде исказ од Бољевића, при чему је, како пише у оптужници, изнуђивање исказа праћено тешким насиљем

Основно државно тужилаштво у Подгорици подигло је оптужницу против полицијских службеника Данила ГрбовићаДалибора ЉекочевићаБојана ВујачићаИвана Перуничића и Немање Вујошевића због изнуђивања исказа од Марка Бољевића, којег су, како пише у оптужном акту, присилили да браћу Бењамина и Зорана Мугошу означи као лица која су бацила експлозивне направе на куће Душка Голубовића и Вука Марковића у Подгорици.

У оптужници се наводи да су ови полицијски службеници 25. маја 2020. године, у периоду од 9 сати до 21 сат, у службеном возилу „опел астра“ непознатих ознака, током вожње од Будве до Подгорице, у Будви и у просторијама Управе полиције – ЦБ Подгорица, свесни свог дјела, чије су извршење хтјели, знајући да је исто забрањено, по претходном договору, у својству службених лица употријебили силу и принуду у намјери да изнуде исказ од свједока Марка Бољевића, при чему је, како пише у оптужници, изнуђивање исказа праћено тешким насиљем.

„У ЦБ Подгорица су га са лисицама на рукама и врећом на глави увели на задња врата, а када је тражио да му позову адвоката Грбовић му је одговорио да они имају овлашћења и да могу да раде шта хоће, уз ријечи: овђе смо ти ми адвокат, судија и тужилац

– Када су полицијски службеници ОБ Тиват Војин МрдакНебојша Поповић и Васо Перовић службеним возилом „опел астра“ довели оштећеног Марка Бољевића до мјеста Лапчићи, гдје је он изашао из возила како би га преузели службеници ЦБ Подгорица, Грбовић Љекочевић,Вујачић и Перуничић су са фантомкама на глави, са оружјем и прслуцима са ознаком „криминалистичка полиција“ изашли из службеног возила чија су сва стакла била затамњена и Бољевићу ставили лисице на руке иза леђа, а црну прозирну врећу преко главе, и убацили га у возило, рекавши му да ћути и опсовали му мајку. Након пар пређених километара, Вујачић, који је сједио са лијеве стране оштећеног на задњем сједишту, отворио је прозор кроз који је испалио неколико метака увис. Током вожње ка Подгорици, Вујачић и Перуничић, који су сједјели са лијеве и десне стране оштећеног, извадили су пиштоље, репетирали их и уперили их у његову главу, говорећи више пута: „Скрените негдје с пута, убијмо п….! Перуничић га је више пута ударио у предјелу главе. Окривљени Љекочевић, који је сједио на мјесту сувозача, питао га је „хоћеш ли да ти пустимо неку последњу музичку жељу“ и пустио пјесму „Нема више друга мог“. У Подгорици су га са лисицама на рукама и врећом на глави увели на задња врата ЦБ, а када је тражио да му позову адвоката, Грбовић му је одговорио да избаци из главе адвоката, јер он нема никаква права и да они имају овлашћења и да могу да раде шта хоће. Рекао му је: „Овдје смо ти ми адвокат, судија и тужилац“. Стално су излазили из канцеларије и говорили му да чека шефа. Оштећени је у тренутку док се налазио сам у канцеларији успио да се дочепа свог телефона, који се налазио на столу, и позове оца, али није успио да му каже гдје се налази јер је у канцеларију ушао Грбовић и ударио га песницом. У том тренутку стигли су и остали полицајци и почели да га туку бејзбол палицом и да употребљавају електрошокове. Када је оштећени почео да виче, извели су га и повели у други дио зграде, гђе су их сачекала два полицијска службеника, од којих је једног знао одраније. Ту су му постављали питања у вези са догађајем из 2015. године, а он више пута одговорио да не зна ништа о томе. Потом је поведен на полиграфско испитивање.

Опроштајно писмо и пријетње смрћу

Према оптужници, полицајци су давили Бољевића и пластичном кесом га стезали за врат, па је наизмјенично узимао ваздух, да би након мучења искључили музику и дали му да прочита записник о наводном узимању изјаве коју је требало да научи напамет и то исприча код тужиоца. Више пута је прочитао записник и био принуђен да ту изјаву и потпише. Уколико не испуни задатак, рекли су му да ће га повести на Ћемовско поље и малтретирати га, те да му не падне на памет да их пријави јер ће следећи пут лично доћи за њега у Тиват и убити га. Окривљени Грбовић је, како се наводи у оптужници, написао и опроштајно писмо у име Бољевића, а које би било упућено његовој породици, док му је Љекочевић подвукао да понови све написано код тужиоца да га не би повели на Ћемовско поље и убили.

Поново су га премјестили у други дио зграде, гдје су наставили да га ударају и пријете му, а он понављао да не зна ништа о бацању експлозива испред двије куће у Подгорици, након чега су у просторију ушли Немања Вујошевић и још један полицајац, који су на себи имали цивилну робу и фантомке, и почели да га туку и употребљавају електрошокер. Док је лежао на поду говорили су му да ће га бацити у море између Будве и Јаза ако не потврди да су браћа Бењамин и Зоран Мугоша и Јован Грујичић поставили експлозив испред куће Душка Голубовића и Вука Марковића у Подгорици и да није ни први ни последњи који ће тако завршити – пише у оптужници.

Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest