“Popis bi mogao pokazati da imamo 700.000 stanovnika”

Za 10 godina više od 74.000 stanovnika je napustilo Crnu Goru i trend iseljavanja se nastavio i u 2022. kada se, prema podacima Društva statističara i demografa Crne Gore, iselilo više od 1.900 osoba. No, prema riječima Gordane Radojević, veliki broj ljudi je, uglavnom zbog prinudnih migracija, stigao u Crnu Goru, posebno u posljednje dvije godine, pa se može desiti da nakon popisa u novembru imamo 700.000 stanovnika.

Gordana Radojević iz Društva statističara i demografa u Jutarnjem programu TVCG kaže da se u Crnu Goru za posljednjih 10 godina naselilo 66.000 osoba, a to su uglavnom državljani Rusije, Ukrajine i Turske.

“Uglavnom su u pitanju prisilne migracije i može se očekivati da će to stanovništvo otati da živi ovdje. Ako oni otvore vrata našim popisivačima na predstojećem popisu u novembru, i izjasne se da žele da nastave da žive u Crnoj Gori, može se doći do toga da imamo 700.000 stanovnika, bez obzira na državljanstvo, porijeklo, nacionalnost. S obzirom da imamo oko 100.000 izbjeglica trenutno, hipotetički ta situacija će promijeniti ukupnu veličinu, ali i strukturu našeg stanovništva”, objašnjava Radojević.

Napominje da trend iseljavanja i pad nataliteta ukazuje da Crna Gora polako ulazi u zonu depopulacije. Broj stanovnika se, kaže, uvećavao nešto malo do 2018, ali onda imamo negativni trend, koji je posebno bio izražen tokom pandemije 2021. godine.

“Više faktora utiče na ovaj trend, ekonomija je jedan od njih, ali nije i presudna, jer i najveće zemlje u Evropi, poput Njemačke, imaju pad natalitata. Činjenica je da kod nas taj faktor značajno utiče na smanjenje stanovništva”, kazala je Radojević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest