POLITIČKI OBRAZ DEMOKRATA: Otkačili Dritana dva dana poslije izbora zbog Spajića, a sad mole Dritana da da glas Bečiću

TikTok Printscreen

Parlamentarni izbori nisu bili tako davno, prije 3 mjeseca, odnosno 11. juna. Ni od predizborne kampanje nije proteklo mnogo vremena, ali se Aleksi i Demokratama čini kao daleka prošlost, sudeći po njihovom trenutnom ponašanju.

Tokom predizborne kampanje Demokrate i Ura su odlučili da izađu zajedno na parlamentarne izbore i pokušaju hrabro da izbroje što je više moguće glasova i mandata. Izbrojaše 11 mandata i tu stadoše. Nakon toga su Demokrate počele tiho da se distanciraju od Dritana i Ure, jer ne žele da se zamijeraju mandataru Milojku Spajiću, koji je bio decidan – da za Uru i Dritana Abazovića nema mjesta u (njegovoj) budućoj Vladi, prenosi Borba.

Aleksa Bečić i njegove kolege su tada shvatili koliko je sati i umirili su se, trudeći se da se ne miješaju u sukob Dritana i Milojka, vezano za navodnu aferu Do Kvon. Milojko Spajić je kao i po običaju negirao da ima ikakvih poslovnih veza sa „kraljem kriptovaluta“ Do Kvonom, dok je Abazović tvrdio suprotno.

Demokrate su izabrale da ne staju na žulj Spajiću i odlučile da se „neprimjetno“ distanciraju od Ure, kako bi uspjeli da „ustoliče“ svog lidera na mjesto predsjednika Skupštine, iako mu to mjesto po izbornom rezultatu ne pripada.

Politički obraz Demokratama možda nije jača strana, te na tome treba da porade, ali im zato strategija, odnosno kalkulisanje ide od ruke i u tome su vjerovatno trenutno najveći eksperti na crnogorskoj političkoj sceni.

Došlo je do situacije da Spajić možda neće moći da sakupi ni 41 poslanika podrške, pa su Demokrate u zebnji da li će uspijeti da budu dio izvršne vlasti, a svog lidera zasjednu u glavnu fotelju zakonodavne vlasti. Zbog toga će možda Demokrate morati da potraže pomoć predizbornih prijatelja – Ure.

Demokrate i Ura su 16. maja ove godine potpisale sporazum o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima. Članovi 6 i 7  su veoma interesantni.

Kao što se vidi u članu 6: „Potpisnice Sporazuma isključuju bilo kakvu mogućnost učešća u vlasti sa Demokratskom partijom socijalista“.

U članu 7, stav 1, piše: „Potpisnice Sporazuma se obavezuju da će jedinstveno pregovarati o formiranju vlasti nakon izbora 11.06.2023. godine.“

Međutim, u članu 8, stav 1, stoji da potpisnice Sporazuma zadržavaju pravo da u Skupštini Crne Gore djeluju preko posebnih poslaničkih klubova.

(Borba)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest