Продужен притвор шпедитеру осумњиченом за учествовање у шверцу 500 кг дроге

Одлуком Апелационог суда потврђено је рјешење о продужењу притвора Ђоку Дробњаку, шпедитеру из Бара, осумњиченом да је дио криминалне организације која је прокријумчарила 500 килограма кокаина из Јужне Америке до луке Бар. Како се наводи у рјешењу суда, притвор му је продужен због опасности од бјекства, утицаја на саизвршиоце и свједоке и тежине дјела за која се терети.

Дробњак је лишен слободе у јануару, када су запослени у Логистичком центру компаније „Воли“ пријавили да је стигла пошиљка са пакетима банана у којима се налази и друга роба, за коју су надлежни касније установили да је кокаин у количини од 500 килограма.

Наредбом о спровођењу истраге СДТ-а, наводи се да је Дробњак основано сумњив да је у првој половини 2021. године у Бару постао члан криминалне организације коју су формирали засад неидентификовано лице М.М. и још једно лице. На основу наредбе судије за истрагу Вишег суда у Подгорици од 11.1.2022. примијењене су мјере тајног надзора, између осталих, и у односу на Дробњака.

– Анализом података прикупљених до сада примијењеним мјерама тајног надзора произилази да је окривљени дана 12.1.2022. године, дакле, након што је контејнер у којем се налазио кокаин био предмет скенирања, та након што је упућен на одредиште, са свог мобилног телефона, позвао С.Л., запосленог у компанији Воли, указујући му да су контејнери скенирани у Луци Бар и распитујући се да ли приликом истовара робе у њиховом логистичком центру неко присуствује, при чему се из садржине разговора јасно закључује да мисли на полицију, изражавајући забринутост да роба не буде отета као што је то био случај у Д., очигледно мислећи на случај када је наоружана криминална група отела камион са опојном дрогом који је у пратњи полиције превожен на одговарајућу локацију ради предузимања службених радњи због сумње да се у њему налази опојна дрога – наводи се у одуци суда.

Примјећивао да пломбе нијесу оригиналне

Дробњак је негирао извршење кривичног дјела које му се ставља на терет. Он тврди да је 11. јануара ове године отпремао четири контејнера која су скенирана на захтјев царинског службеника, а документацију за те контејнере добио је тек наредног дана, што му је било сумњиво, али их је након добијања документације отпремио компанији Воли. Истакао је да је и раније примјећивао сумњиве ситуације када је у контејнерима било мање робе него што је то приказано на теретницама које су их пратиле, а да бродске пломбе на контејнерима нијесу биле оригиналне, односно да није одговарао број са бројем пломбе који је приказан на теретници, или, пак, да је пломба била другачијег облика од оргиналне.

Даље се наводи да постоји основана сумња да је Д.Ђ. као овлашћени шпедитер правног лица из Бара вршио манипулацију контејнера са бананама у којима је смјештен кокаин, достављао бројеве контејнера купцима јужног воћа, а све у циљу изузимања кокаина испод царинског надзора и даље продаје на тржишту Црне Горе и других европских земаља. У списима пише и да су други припадници криминалне организације, држављани Црне Горе запослени у Слободној царинској зони Луке Бар, наводно прихватили да прикривају контејнере у којима се налази кокаин, те да изузимају дрогу из контејнера и предају је другим припадницима криминалне организације ради даљег транспорта, као и да уклањају трагове о извршеним кривичним дјелима. Задатак држављана Еквадора, према наводима СДТ-а, чланова исте криминалне групе, био је да набаве фалсификоване службене знакове – пломбе намијењене за печаћење контејнера у међународном поморском саобраћају, које су остављали заједно са кокаином у контејнерима, а како би их други припадници криминалне организације користили приликом преузимања опојне дроге, тако што би оригиналне пломбе на контејнерима, након што би из истих изузели кокаин, ставили и створили привид да контејнери нијесу отварани.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest