Просјечна плата у августу износила 718 еура

Foto: Pixabay

Просјечна бруто зарада у августу 2022. године у Црној Гори износила је 886 еура, док је просјечна зарада без пореза и доприноса (нето) износила 718 еура, саопштено је из Управе за статистику МОНСТАТ.

“Просјечна (нето) зарада у августу 2022. године у односу на јул 2022. године забиљежила је раст од 0,6 одсто, док је просјечна (нето) зарада у августу 2022. у односу на исти мјесец претходне године забиљежила раст од 35 одсто”, навели су из МОНСТАТ-а.

Ако се има у виду да су потрошачке цијене у августу 2022. године у односу на јул 2022. забиљежиле раст од 0,2 одсто произилази да су реалне зараде за исти период забиљежиле раст од 0,4 одсто.

По секторима дјелатности, просјечне зараде без пореза и доприноса (нето) у августу 2022. године у односу на претходни мјесец забиљежиле су раст у сљедећим секторима дјелатности: Саобраћај и складиштење (1,6 одсто), Трговина на велико и трговина на мало; поправка моторних возила и мотоцикала (1,2 одсто), Административне и помоћне услужне дјелатности (један одсто), Вађење руда и камена (0,9 одсто), Снабдјевање водом; управљање отпадним водама, контролисање процеса; уклањање отпада и сличне активности (0,9 одсто), Услуге смјештаја и исхране (0,9 одсто), Образовање (0,9 одсто), Стручне, научне и техничке дјелатности (0,8 одсто), Умјетничке забавне и рекреативне дјелатности (0,8 одсто), Информисање и комуникације (0,7 одсто), Државна управа и одбрана: обавезно социјално осигурање (0,7 одсто), Пољопривреда, шумарство и рибарство (0,3 одсто) и Финансијске дјелатности и дјелатност осигурања (0,3 одсто).

Пад просјечне зараде без пореза и доприноса (нето) у августу 2022. године у односу на претходни мјесец забиљежен је у сљедећим секторима: Грађевинарство (1,9 одсто), Пословање некретнинама (1,2 одсто), Остале услужне дјелатности (1,1 одсто), Снабдјевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација (0,8 одсто), Прерађивачка индустрија (0,3 одсто) и Здравствена и социјална заштита (0,3 одсто).

Извор: цдм

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest