Радуловић: Скупштински одбор ћути о избору судија Уставног суда


Бранислав Радуловић
Неупитна је да чињеница да Уставни суд, умјесто са седам Уставом прописаних судија, тренутно функционише са претходно изабраних пет, и да то представља озбиљан лимит у остваривању свих функција овог суда утврђених чланом 149 Устава Црне Горе, оцјењује за Дан предсједник Удружења правника Бранислав Радуловић.

“Отежан рад Уставног суда је прије свега у чињеници да када суд одлучује у пленуму за одлуку је потребна већина од укупног броја судија, дакле четири гласа за одлуку, што је у овој констелацији односа отежавајућа околност”, истакао је Радуловић.

Према његовим наводима, процес избора двоје судија је тренутно у „застоју” непоступањем скупштинског Уставног одбора, који је био дужан да од 12 пријављених кандидата сведе листу на два кандидата са највише гласова и понуди је Скупштини на изјашњење.

“Разлог зашто Уставни одбор Скупштине то није урадио од свог конституисања крајем прошле године до данас, од стране овог одбора није званично саопштен или образложен. Такође, стручна и укупна јавност није упозната када ће овај процес бити „одмрзнут” и када ће надлежни скупштински одбор завршити свој дио обавезе у процесу избора судија Уставног суда”, изјавио је он.

Радуловић истиче и да излаз из тренутног стања мора бити искључиво институционалан и законит и започети процес избора већ пријављених кандидата се мора окончати у разумном року.

“То је могуће или на начин да два кандидата које надлежни одбор са укупне листе понуди пленуму Скупштине буду и изабрани или да за случај да не добију подршку, Скупштина што прије обнови поступак и распише нови конкурс. Чињеница да је за избор судија Уставног суда потребно да у првом кругу гласа 54, односно у другом кругу 49 посланика, а с обзиром на тренутну констелацију односа у Скупштини и да није покренут процес адекватног дијалога око деблокаде укупног система вјероватноћа је виша да буде остварена друга опција, што не иде у прилог пуном и ефективном функционисању Уставног суда у наредном периоду”, закључио је Радуловић.

Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *