Рефередум у Швајцарској: Грађани одлучују о ковид пропусницама

Швајцарске ће на референдуму у недељу 28. новембра одлучивати о употреби ковид сертификата, који функционише по истом обрасцу као и у Европској унији.

Швајцарци ће по други пут за мање од два месеца, сутра гласати о Закону о ковиду 19, који не регулише само финансијску помоћ за установе културе и угоститетљске објекте, већ и употребу ковид сертификата, који је компатибилан са апликацијама ЕУ, пише Дојче веле.

Без закона о корона вирусу, такозвано правило 3Г (вакцинисани, они који су прележали корону и тестирани) више не би могло да се примењује за сектор угоститељства и приликом одржавања културних догађаја.

Како се наводи, актуелне анкете показују да швајцарски грађани ни на овом референдуму неће гласати против закона, али противници су прилично успешни у кампањи против мера за сузбијање пандемије, па је тако удружење „Пријатељи устава“, основано током пандемије, прикупило је за референдум скоро 190.000 потписа.

– Урбано становништво је сензибилније и више верује владиним мерама, него становништво у руралним кантонима, дакле махом у кантонима немачког говорног подручја. У њима је традиционално веће неповерење према држави – рекао је Дојче веле професор политикологије Марк Билман са Универзитета у Берну.

Он каже да су власти пробале са бесплатним националним јелом раклетом, слатким пецивима и концертима, прогласили „националну недељу вакцинације“ али нису успели да придобију више од 65 одсто становништва да се вакцинише против ковид 19.

Политиколог Билман сматра да је кампања владе, која је коштала читавих 96 милиона франака, ипак у неку руку била ушпешна јер је вакцинација тема о којој се у Швајцарској дебатује.

Дојче веле наводи да чак и ако влада у Берну изгуби у недељу на референдуму, могла би да закон и ковид сертификате остави на снази до пролећа, пошто постоје прелазни периоди који то омогућавају.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest