RESETOVANJE PREGOVORA ILI OPET NA BIRALIŠTA: 100 dana od izboa, a Spajićeve Vlade ni na vidiku

Foto: Jutjub printskrin/ Televizija Nikšić

Od parlamentarnih izbora je prošlo tačno 100 dana, ali nekog većeg pomaka na crnogorskom političkom tlu nije bilo. Vlada Dritana Abazovića nastavlja rad u tehničkom mandatu, jer je Vlada Milojka Spajića i dalje pod velikim znakom pitanja.

Neočekivan udarac dobio je Spajić od Demokrata, koje su ostale principijelne u svojim stavovima i poručile da neće u Vladu sa DPS-om i njihovim satelitima, odnosno Socijaldemokratama i Demokratskom unijom Albanaca Mehmeda Zenke.

Time su praktično isključili mogućnost da Spajić formira Vladu bez koalicije Za budućnost Crne Gore.

Kako su mediji već pisali, dvije poslanice Evrope sad neće podržati ovakvu Vladu, te Spajić nema ni 41 poslanika, iako je govorio da će imati 44.

Uz to i SNP je stava da Vlada od 41 poslanika nije dobra, te da se treba ići na podršku od 49 poslanika, koliko je potrebno da bi se izglasale reforme u pravosuđu.

Evropa sad tvrdi da neće sa DPS-om, što znači da je Spajiću jedino preostalo da prizna grešku i vrati pregovore na početak. Ukoliko to ne želi, naredni scenario su novi izbori u Crnoj Gori, koji bi upravo najmanje odgovarali Evropi sad, čiji stavovi nisu naišli na odobravanje članstva.

Takođe, mogao bi da reaguje i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, i to oduzimanjem mandata Spajiću ukoliko se ispostavi da nema podršku za novu Vladu, piše „Adria“.

Izjava Evrope sad da većina neće zavisiti od poslanika sa liste DPS-a i SD-a, podgrijala je sumnju da je ta partija ipak spremna na reset pregovora. Taj reset bi značio uvođenje koalicije ZBCG i URE u Vladu, što bi rezuliratlo sa sigurnih 49 poslanika i ne bi zavisili od glasova manjina.

pogled.me

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest