REZULTATI POPISA: U Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika, nema podataka o naciji, vjeri i jeziku

Foto: Pogled

U Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika, popisano je 217.441 domaćinstvo i 396.873 stanova. To znači da je broj stanovnika, u odnosu na posljednji popis, porastao dva odsto, odnosno oko 13.000.

Na konferenciji Uprave za statistiku istaknuto je da je porastao i broj stanova i to za 26 odsto – njih je sada 396.873, a 2011. godine bila su 314.704.

U četiri opštine živi čak 50 odsto stanovništva.

Najviše stanovnika je u Podgorici, Nikšiću i Baru, a najmanje u Šavniku, Plužinama i Žabljaku.

Najveći rast broja stanovnika zabilježen je u Budvi, Tivtu i Gusinju, a pad u Plužinama, Šavniku i Andrijevici.

Prosječan broj članova domaćinstva u Crnoj Gori je 2,9, a najveći je u Tuzima.

Na konferenciji nisu saopšteni podaci o naciji, vjeri i jeziku.

Na pitanje Adrie zašto tih podataka nema, direktor Monstata Miroslav Pejović odgovorio je da će za tri do šest mjeseci biti poznati podaci o ostalim pitanjima.

“Tek nakon unošenja podataka, koje je počelo, moći će se doći do ovih odgovora”, rekao je on i dodao da su ovo sirovi podaci, da nisu uneseni i obrađeni.

Pomoćnica direktora Uprave za statistiku Snežana Remiković saopštila je da se broj stanovnika ne odnosi na popisane osobe u dijaspori – ukupan broj popisanih sa dijasporom je 673.203.

Podsjećamo, popis je počeo 3. decembra, a završen je 30.

Iz MONSTAT-a su ranije kazali da su prikupljeni ključni podaci o stanovništvu, domaćinstvima, stanovima, ali i drugi informacije koje se odnose demografske karakteristike, obrazovanje, na uslove u kojima građani žive, na zaposlenost odnosno nezaposlenost, informacionu pismenost i druge karakteristike stanovništva.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest