„Русија ће обезбиједити довољно вакцина за све у Црној Гори“

фото: © РИА Новости / Евгений Биятов

Вакцина „Спутник V“, првих пет хиљада доза, стићи ће у Црну Гору у другој половини ове седмице, казао је члан преговарачног тима Црне Горе за набавку вакцине из Русије, др Сергеј Бољевић.


Како је истакао у укључењу у Јутарњем програму РТЦГ-а, вакцине су јуче биле на аеродрому Шереметјево и крећу за Црну гору. Преостало је да се заврше неке административне активности.
„Вакцина је кренула ка Црној Гори јуче је била на аеродрому Шереметјево и до краја седмице ће бити у Црној Гори. Постоји ту нека папирологија која се мора испоштовати и први пут то увијек траје мало дуже. Прва доза од пет хиљада стиже, а касније и више, како је и потписан уговор за 50.000. Очекујемо да ће то бити за први квартал ове године“, казао је Бољевић.
Он је истакао да се увијек гледа да друга доза стигне након 21 дан, да се не би угрозио процес вакцинације и то ће сигурно тако и бити.
„Након прве дозе Црна Гора може да крене у масовну вакцинацију. Руска федерација ће обезбиједити довољно вакцина за све у Црној Гори и очекујем да ће врло брзо бити на другом мјесту након Србије, која је почела масовну вакцинацију. Још не знам распоред колико ће у каснијим доставама бити доза, али распоред ће бити утврђен и благовремено ћу обавјештавати јавност“, поручио је Бољевић.
Уколико буде било потребе Руска федерације је, како је казао, расположена да обезбиједи још вакцина, а у току су преговори Владе ЦГ и Русије о набавци још 50.000 доза, преноси РТЦГ.

Восток

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *