САД: Хиљаде људи морало да бјежи од пожара близу Јосемити парка

Пожар који је захватио растиње близу америчког националног парка Јосемити претворио се у највећи у држави Калифорнији ове године, подстичући наредбе за евакуације хиљада људи и затварање дотока струје за више од 2.000 домаћинстава и фирми.

Фото: Илустрација

Пожар је почео у петак поподне југозападно од парка близу калифорнијског града Мидпајнс и до суботе је захватио готово 38 квадратних километара растиња, јавила је Управа Калифорније за шуме и заштиту од пожара, или „Кал фајер“.

Пожар је избио док су ватрогасци напредовали у борби против другог пожара који је горио близу џиновских секвоја у крајње јужном дијелу Јосемити парка.

Јуче су издата наређења за евакуацију више од 6.000 људи који живе у дијелу који се протеже више километара у ријетко насељеној руралној области, рекао је портпарол за Националну шуму Сијера.

Више од 400 ватрогасаца боре се са пожаром уз хеликоптере, друге летјелице и булдожере при тешким условима који укључују врућине, ниску влажност и веома суву вегетацију изазвану најгором сушом у више деценија, рекао је портпарол.

До суботе прије подне пожар је уништио 10 резиденцијалних и комерцијалних зграда, оштетио пет док је још 2.000 објеката под пријетњом, навео је калифорнијски Кал фајер.

Бројни путеви су затворени, укључујући и један од главних путева који воде за Јосемити парк.

Портпарол је рекао да се пожар креће брзо, да избацује жар испред себе до три километара.

Ватрогасци су у међувремену остварили знатан напредак на пожару који је почео у Националном парку Јосемити и горио унутар Националне шуме Сијера.

Такозвани Вашберн пожар локализован је у петак 79 одсто пошто је изгорјело око 19 квадратних километара шуме. Он је важио за један од највећих пожара у Калифорнији ове године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest