Саопштење за јавност

Извјештај Стејт департмента о стању људских права у свијету за 2019. годину, у дијелу који се односи на Црну Гору, нарочиту пажњу скреће на неријешене нападе на новинаре и пристисак на медије, укључујући пријетње насиљем, корупцију, трговину људима и злочине који укључују насиље над ЛГБТИ особама.

У овом документу истиче се да је некажњивост и даље проблем јер Влада још увијек није истражила или казнила званичнике који су починили злоупотребе људских права.

За то вријеме специјални државни тужилац Миливоје Катнић изјављује да су државни органи “постигли да корупција буде ексцес у нашем друштву“, те да је Црна Гора “не заробљена, него демократска и правна држава“.

На тај начин, Катнић наставља да ради оно што му најбоље иде – да увесељава црногорску јавност. Навикли смо на Катнићев специфичан хумор, али овакве славодобитне констатације заиста вријеђају здрав разум.

Одавно је јасно да је Црна Гора држава која почива на корупцији, да су највиши државни функционери распродали имовину наших предака како би стекли енормне своте новца, и да се Мило Ђукановић убраја у најбогатије политичаре на свијету.

Нјегови најближи сарадници актери су срамних афера “Снимак” и “Коверта” у којима је објелодањена криминална пракса куповине гласова, партијског запошљавања и незаконитог финансирања ДПС-а. Нјегова породица и пријатељи власници су готово свега што вриједи у Црној Гори.

Истовремено, ствара се амбијент у којем ће службеници државног и правосудног апарата, зарад добијања апанажа, станова и стамбених кредита, бити спремни да се одрекну људског интегритета и професионалног кредибилитета и да играју онако како шеф режима свира, не водећи рачуна о штети коју проузрокују народу.

СНП ЦГ поручује Катнићу и осталима којима дијеле његово мишљење да се морају узети у обзир упозорења која Стејт департмент, али и остали чиниоци међународне сцене, годинама дају. СДТ мора схватити да је враг однио шалу, да Црна Гора више нема времена за губљење и да озбиљна борба против корупције која изједа наше друштво мора што прије почети.

С обзиром да актуелна гарнитура у ту борбу никад неће кренути јер би сасјекла грану на којој сједи, након предстојећих парламентарних избора креираће се нова већина којој ће рат против ове пошасти бити у врху приоритета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest