ŠEMA ŠVERCA CIGARETA Carinici i šediteri imali zapaženu ulogu: Evo kako se odvijao šverc

Foto: Jutjub printskrin/RTCG - Zvanični kanal

Više desetina kontejnera punih ilegalnih cigareta navodno je prokrijumčarila kriminalna grupa kojom je upravljao Baranin Đorđije Pavićević, saznaju „Vijesti“ od više nezvaničnih izvora.

Prema istim informacijama Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti tu ekipu da je prošvercovala najmanje tri broda krcata tim duvanskim proizvodima.

“Istražitelji su utvrdili da su brodovi prazni napuštali Luku Bar, a da su cigarete ostale u magacinima Slobodne zone kako bi ih dalje plasirali na ilegalna tržišta… Carinici su pomogli da tako izgleda u dokumentima”, rekao je sagovornik „Vijesti“ iz istrage.

Pavićević – vlasnik Košarkaškog kluba Mornar iz Bara, njegov nekadašnji zaposleni Nikica Kovačević i carinici Ivana Kovačević i Veljko Đuričić uhapšeni su u srijedu zbog sumnje da su učinili krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije, falsifikovanje službene isprave i krijumčarenje putem pomaganja.

Prema informacijama „Vijesti“, višemjesečna akcija Specijalnog tužilaštva kulminirala je prekjuče pretresima više privatnih i poslovnih prostorija uhapšenih. Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja, uz podršku kolega, kontrolisali su i prostorije košarkaškog kluba iz Bara…

“Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a nakon pretresanja prostorija privrednog društva ‘P’… Specijalno policijsko odjeljenje je lišilo slobode Ð.P., osnivača i odgovorno lice društva, kao i bivšeg zaposlenog u društvu N.K. i dva službenika Uprave prihoda i carina I.K. i V.Ð., zbog osnova sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, falsifikovanje službene isprave i krijumčarenje putem pomaganja”, navodi se u jučerašnjem saopštenju tužioca SDT-a Vukasa Radonjića.

Objasnio je da će krivične prijave podnijeti i protiv Pavićevićeve firme “Playmaker”, ali i tri inostrane kompanije: “Jer i za njih postoje osnovi sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Sagovornik „Vijesti“ iz istrage tvrdi da su prazni brodovi luku napustili tokom 2019. – dva u februaru, a jedan u martu te godine.

Šema šverca

U šemi šverca cigareta koju je SDT-u prije godinu dostavio doskorašnji premijer Dritan Abazović (URA), nacrtani su učesnici u navodnom krijumčarenju duvanskih proizvoda preko Slobodne zone Luke Bar.

Prema tom zvaničnom dokumentu Uprave prihoda i carina, na vrhu švercerske piramide navodno su članovi klana “Grand” i “Bemax”, a krijumčare brendove “Merlin”, “Trokadero”, FM”, “King” i “Mančester”…

Objašnjava se da je Pavićević, preko povezanih osoba i kompanija, ilegalne cigarete plasirao na domaće, tržištima u regionu i Evropskoj uniji.

“Najčešći tranzit cigareta se odvijao preko Slobodne carinske zone Luke Bar. Kao zemlje porijekla javljaju se zemlje off shore zone, Bliski istok, sjevernoafričke države, Ruska Federacija, UAE, Kina, Turska, Moldavija, Bugarska, Ukrajina, Bjelorusija, Albanija, Grčka, Kipar, a krajnja destinacija je tržište EU – Italija, Španija i Velika Britanija”, piše u dokumentu UPC urađenom dok je na njenom čelu bio Rade Milošević (URA).

Dodaje se da je po jednom kontejneru “putovalo” i do pedeset hiljada paketa cigareta, a da je sve činjeno uz podršku špeditera.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest