SIMONIDA KORDIĆ: Predsjednik države spriječio parlament da formira vladu

FOTO: POGLED
Ustavni odbor razmatra inicijative za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore, koji je usvojen u decembru prošle godine. Predsjednica odbora Simonida Kordić (DF) kazala je da su razmatrali zakon u parlamentu i ukazali zašto je njegovo donošenje bilo nužno, posebno jer šef države Milo Đukanović u septembru prošle godine nije imenovao mandatara. To imenovanje, kako je rekla, nije stvar slobodne volje predsjednika države već stvar većinske volje koja postoji u parlamentu.

„Predsjednik je neimenovanjem mandata spriječio paralament da vrši jednu od osnovnih dužnosti, a to je da imenuje izvršnu vlast“, kazala je Kordić.

Inicijative su podnijeli savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja predsjednika Crne Gore Boris Bastijančić i nevladina organizacija (NVO) Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

U inicijativi Bastijančića se navodi da se pravnim aktom niže pravne snage derogira Ustav, najviši pravni akt države.

„Izmjene Zakona su udžbenički primjer zakonskog neprava, nastao spletom najizazovnijih pravno-političkih okolnosti“, naveo je Bastijančić.

CDT je ocijenio da izmjene Zakona o predsjedniku narušavaju ustavnu ravnotežu vlasti i mijenjaju smisao crnogorskog Ustava.

„Spornim izmjenama, umjesto razrade ustavnih normi, izvršeno je dopisivanje Ustava oduzimajući ustavna ovlašćenja predsjedniku države da predlaže mandatara i postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore u inostranstvu“, kazali su iz te NVO.

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a Biljana Papović kazala je ranije da ustavna ovlašćenja predsjednika države, koji se bira na neposrednim izborima, ne mogu biti predmet promjene aktom niže pravne snage.

„Posebno je problematično što ove odluke predstavljaju rezultat političkog sukoba sa pojedincem koji u datom momentu obavlja funkciju predsjednika“, kazala je Papović.

pogled.me/rtcg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest