Синдикат медија: Веће плате новинарима и јача кривично-правна заштита од напада, али бројни проблеми остају

Новинари, новинарке и запослени у медијима у Црној Гори 3. мај, Свјетски дан слободе медија, дочекују у нешто бољем економском амбијенту и са јачом кривично-правном заштитом од напада него раније, али бројни проблеми и изазови остају и потребно је још доста посла како би били ријешени, саопштено је из Синдиката медија.

Фото: Поглед

Већи дио запослених у медијима добио је повећање зарада почетком ове године захваљујући програму „Европа сад“ док су само мјесец раније њихове просјечне зараде и даље биле испод државног просјека.

“Међутим, бројни запослени у неким локалним јавним емитерима још нису добили те повишице јер, усљед кашњења, примају плате из прошле године. У том смислу, положај радника у овим медијима није побољшан, а нови Закон о аудио-визуелним медијским услугама, који је требало да поправи ствари, не усваја се већ три године”, напомињу из Синдиката.

И поред повећања зарада, новинари и медијски радници остају преоптерећени, због повећаног обима посла, усљед интензивних друштвено – политичких дешавањ,а али и често недовољног броја људи у редакцијама.

“Дио њих ради прековремено, а за то нису плаћени док су многи принуђени да поред новинарства раде још неке послове како би имали стабилну егзистенцију”, казали су из синдиката.

Додају да су све то проблеми који се понављају из године у годину и без чијег рјешавања не можемо имати потпуну слободу медија у нашој земљи.

“Синдикат медија Црне Горе недавно је поново покренуо иницијативу према Унији послодаваца о отпочињању преговора о новом Гранском колективном уговору пошто је досадашњи из 2004. године престао да важи. Очекујемо да преговори почну ускоро и да дођемо до договора којим ће се побољшати радно-правни и економски статус запослених у медијима, а вјерујемо да је и власницима медија у интересу да имају задовољне запослене”, казали су из Синдиката.

Овај Свјетски дан слободе медија Црна Гора дочекује и са измијењеним Кривичним закоником, којим је појачана кривично-правна заштита новинара и медијских радника односно повећане казне за нападе на новинаре.

“То је била дугогодишња иницијатива невладине организације Акција за људска права којој се придружио Синдикат медија, а касније још седам организација које се баве и медијима. Прошла година је била најгора по броју напада на новинаре/ке у Црној Гори којих је било чак 28, а забиљежено је и неколико инцидената ове године па вјерујемо да ће тужилаштва и судови врло брзо бити у прилици да примијене нови Кривични законик и оштрије казне нападе или ометања новинара/ки док раде свој посао!”, саопштено је из СМЦГ.

У години за нама урађена је и прва Медијска стратегија Црне Горе и почео рад на измјени медијских закона. Синдикат медија томе је дао свој пуни допринос.

“Очекујемо да ће се медијска правила и закони у Црној Гори брже мијењати како би излазили у сусрет брзим промјенама у медијској индустрији и потребама запослених. Лош примјер је Закон о аудио-визуелним медијским услугама који већ три године чека да буде усвојен, а могао би да значајно поправи стање у електронским медијима па самим тим и статус запослених у тим медијима”, наводи се у саопштењу.

Брзе промјене у медијској дјелатности укључују и поплаву дезинформација, лажних вијести и говора мржње, на шта нису имуни ни медији у Црној Гори.

“То је нова и галопирајућа опасност за слободу медија јер је претвара у своју супротност пошто се под плаштом слободе објављује све и свашта, најчешће са циљем дискредитације појединаца или читавих група. Стога позивамо новинаре и све запослене у медијима у Црној Гори да поштују правила професије јер само тако слобода медија може имати свој пуни смисао”, поручили су из Синдиката.

Извор: ртцг

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest