SKANDALOZAN GOVOR MILA ĐUKANOVIĆA Bošnjake plašio Srbima: Dobro se pazite onih koji nisu priznali genocid u Srebrenici

Aktuelni predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović započeo je kampanju za novi mandat sa starim podjelama, igrajući „oro“ uz prepoznatljivu dihotoniju upozoravajući Bošnjake na sjeveru Crne Gore da vode računa o onima koji su podržavali zločine u Srebrenici.

– Oni još nisu preskočili osnovno pitanje, a to je – da li se u Srebrenici dogodio genocid. Oni tvrde da nije. A ja tvrdim da svako ko nije raščistio to pitanje od njega se treba dobro paziti. Kad bi se ukazale slične prilike taj bi ponovio genocid, šokirao je Đukanović okupljene Rožajce na promotivnom skupu, da bi potom otišao i korak dalje optužujući u svom maniru Srpsku pravoslavnu crkvu kao servis „velikodržavnog nacionalizma“.

Đukanović otkrivajući „stare rane“ i tragajući za novim izdajnicima proklamuje multietničko društvo, ali očigledno na štetu Srba.

– Sve dotle dok ih ne čujemo jasno i glasno da su prihvatili temeljne vrijednosti savremene Crne Gore, dok ih ne čujemo da nema u Crnoj Gori građana prve i druge kategorije, dok ih ne čujemo da je Crna Gora građanska država, da ona jednako pripada svakom građaninu bez obzira na vjeru, naciju ne možemo im vjerovati, poručio je predjsednik „svih građana“ Crne Gore.

I ova kampanja Mila Đukanovića počela je na isti način kao i više od deset prethodnih, markiranjem neprijatelja i izdajnika države, te pozicioniranjem sebe kao faktora mira i stabilnosti, ocjenjuje za „Novosti“ politički analitičar Igor Damjanović.

– Oni koje sada pokušava kobajagi štiti ratnih devedesetih su bili neprijatelji i izdajnici, koje je surovo proganjao, hapsio i tjerao iz zemlje. Ništa manje licemjerno nije ni to što Đukanović se i dalje poziva na Srebrenicu kako bi koliko toliko popravio poljuljani politički rejting. Kada su se desili tragični događaji u Srebrenici Đukanović je ne samo zastupao dijametralno suprotan narativ, već je i prema relevantnim svedočenjima aktivnije pomagao vojsku Republike Srpske od Slobodana Miloševića, podseća Damjanović.

Sagovornik dodaje da je narod dugo prihvatao Milove političke metamorfoze.

– Međutim, pre tri godine nastupio je prelomni momenat. Licemjerna politika Mila Đukanovića dosadila je dominantnoj većini naroda i ispunjeni su svi uslovi da definitivno bude poražen. Ipak bilo bi pogrešno Đukanovića podceniti. Previše protivkandidata, trzavice i svađe među njima, mogu demoralisati jedan broj glasača u drugom krugu i tako Đukanoviću baciti politički pojas za spasavanje, zaključuje Damjanović.

PODELE KLjUČNI NARATIV
Poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović vjeruje da su prošla vremena jeftinih političkih gafova i trikova kojima se služi Milo Đukanović i  da jedino on nije svestan prevaziđenosti takvih politika.

-Pošto se po jutru dan poznaje Đukanović koji se po treći put kandiduje za predsjednika Crne Gore najavio je da će pokušaj fabrikovanja podela biti njegov ključni narativ u kampanji, što ne čudi, jer su decenijama podijele jedini proizvod politike koju je nudio građanima, kaže za „Novosti“ Zogović, dodajući da je na taj način otvaran prostor da se iza zavjese pustoši Crna Gora.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest