SMANJITE RAČUNE ZA STRUJU: Uz ovih 5 koraka uštedjećete na kućnom budžetu

Foto: Pixabay

Kako donošenjem malih odluka možemo da postignemo velike promjene i uštede?

Račun za struju za mnoge je ozbiljna stavka u kućnom budžetu. Često nismo ni svesni na koji način možemo da ga umanjimo i da ne doživimo neprijatno iznenađenje kada otvorimo koverat koji nam je stigao iz distribucije.

Mnogi od nas često se pitaju kako je moguće da smo za jedan mjesec potrošili toliko kilovata, ali pritom ne znaju koji su načini da se kućni budžet zaštiti i da se izbjegne rasipanje i neracionalno korišćenje prirodnih resursa, a prije svega struje. Nekim svojim lošim navikama doprinosimo da nam iz novčanika ode i po nekoliko stotina dinara na bespotrebno veliki račun za potrošenu struju.

Da li ste se nekada zapitali da li znamo pravu cijenu energije i kako donošenjem malih odluka mozemo da postignemo velike promjene i uštede? Šta je ono što svako od nas na dnevnom nivou može da učini, da bi uštedio struju, a samim tim i novac? Evo nekoliko koraka kojima možete da ostvarite značajne uštede i možda već od sljedećeg mjeseca poboljšate vaš kućni budžet:

Korak 1 – Kad god je moguće treba koristiti prirodno svjetlo, i prilagoditi prostor u kome boravite prirodnoj temperaturi. To znači, da grijanje u svom stanu održavate na temperaturi do 20 stepeni danju i 18 noću. Ovo je najbolje da uradite regulacijom samog sistema grijanja, gdje se nepotrebno troši sedam odsto energije. Važno je da uvijek imate na umu da se svaki stepen računa!

Korak 2 – Da li ste znali da obične sijalice traju prosječno 1.000 sati, dok štedljive imaju rok više od 10.000 sati? Zato je preporuka da stare zamjenite Led sijalicama, da gasite svijetlo kada god je to moguće i koristite što više dnevno osvjetljenje.

Korak 3 – Potrošnja uređaja u takozvanom stend baj režimu, može da dostigne i do šest odsto ukupne potrošnje električne energije u domaćinstvu. Zato je bitno da sve uređaje koje ne koristimo isključimo, jer time ne samo da štedimo električnu energiju, već produžavamo i životni vijek uredjajima.

Korak 4 – Redovnim uklanjanjem kamenca, koji je natoložen na grejačima utičete na rasipanje energije i brže zagrevanje vode za čak 30 odsto. Zato uštedite energiju tako što ćete podesiti bojler na 60 odsto, i time doprinijeti da se energija ne rasipa.

Korak 5 – Ako ne volite da spremate hranu u ekspres loncu, onda morate da znate da ovim načinom možete da uštedite dva do tri puta više energije. Možda je to dovoljan razlog da promenite svoje navike. Takođe, pripremajte hranu u šerpama veličine ringle i uštedite do 20 odsto energije, a time što ćete isključiti šporet nekoliko minuta prije nego što je jelo gotovo, ono će nastaviti dalje da se kuva, a vi ćete uštediti bar još 10 odsto energije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest