СНП: Изјава за јавност

Мр Данијела Ђуровић, потпредсједница СНП ЦГ

На примитивно понашање Владе Црне Горе не може се и не смије ћутати. Изјава Марковића и такозваног НКТ тима је толико дискриминаторска, острашћена и приземна да једино може изазвати нелагоду код сваког нормалног грађанина наше државе. Док шаљу студенте на полагање испита у Београд, који је по њима високо ризичан у епидемиолошком смислу, истовремено забрањују долазак грађанима Србије у Црну Гору. Да ли тако воде рачуна и о својој дјеци или њих школују на престижним, читај скупим, факултетима свијета? Већег апсурда није давно било!

У тренуцима када се боримо за економски опстанак ове високо презадужене државе која срља у незаустављиво дужничко ропство и када се неким економским мјерама покушавају ублажити посљедице епидемије, премијер Марковић затвара границе за наше најпоузданије туристе из региона, Србије и Босне и Херцеговине. Прати ли премијер статистичке податке који кажу да нам 35% укупних ноћења у туристичкој сезони остварују управо гости из ове двије државе? Ако овој цифри додамо и скоро 30% гостију из Руске федерације, којима је такође забрањен улазак у Црну Гору, поставља се питање којим гостима ће пунити хотеле, апартмане и остали приватни смјештај? Туристима из ЕУ који су скоро на нивоу статистичке грешке или оним пензионерима из Италије којима је благонаклоно обећао љетовање у Црној Гори?

Црногорску привреду носи једино туризам јер су успјели да униште све индустријске капацитете. Уз већ проглашену пропалу зимску сезону без снијега, црногорско приморје је једина сламка спаса коју најављеним мјерама НКТ-а у потпуности уништава. Приватним издаваоцима смјештаја, који чине 70% становништва приморја, који се грчевито боре и улажу да би зарадили своју корицу хљеба током љетње сезоне, непромишљеним одлукама Владе Црне Горе, нарушава се и тако незавидан економски положај. Премијер овим поступцима урушава добросусједске и братске односе, из њему знаних острашћених политичких интереса, и ствара револт код људи из региона, те их намјерно тјера према другим дестинацијама. И онда када се отворе границе, кога да очекујемо када им се из Црне Горе шаље порука „незваном госту мјесто за вратима“?

На црногорском приморју се увелико завршавају активности на припреми сезоне. Апартмани су спремни, угоститељи су отворили своје објекте, а на плажама су постављене лежаљке, нови мобилијар. Све је припремљено, али зјапи празно јер туриста нема. Питам Вас, господине Марковићу, хоћете ли у септембру дијелити социјалну помоћ, али само Вама подобним партијским активистима, када дође вријеме да се опреме дјеца за школу, да се спрема зимница, да се своде рачуни од љетње туристичке сезоне која ће бити пропала као и она зимска? Хоћете ли Ви плаћати кредите које су подигли наши привредни субјекти и грађани како би спремно дочекали туристичку сезону, а од којих корист има и држава, а не само појединци?

На овај начин урушавате економију и државе и сваког њеног грађанина. Ближе се избори на јесен, па рачунате да ће у немаштини појефтинити глас? Мислили смо да не може горе бити, али нас сваки дан све више изненађујете у осионости. Ближе се избори. Ничија није до зоре горјела, а приморци ће вам вратити истом мјером.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest