СНП: Изјава за јавност

СОЦИЈАЛИСТИЧКА НАРОДНА ПАРТИЈА ЦРНЕ ГОРЕ

(12. јун 2020. године)

Мр Марија Радиновић, портпаролка Одбора СНП Главног града Подгорица

Још једна у низу негативних анализа стигла је на адресу Црне Горе. Најновији Нон пејпер Европске комисије упозорава на бројне проблеме у функционисању система државне власти у нашој земљи, на шта је Социјалистичка народна партија Црне Горе много пута упозоравала.

Након Фридом Хауса, Амнести Интернешнала, америчке амбасадорке, сада и званичници Европске уније износе јасне критике на рачун рада, односно нерада актуелне власти. У овом документу се указује на недовољну реформу правосудног система, јалову борбу против корупције и организованог криминала, те ограничен напредак на пољу слободе медија, па је јасно да власт није успјела, као што је навикла, да замаже очи међународној заједници и да јој презентује непостојеће успјехе.

ЕК је поново указала на неприхватљив политички утицај на Судски и Тужилачки савјет, трећи мандат Весне Меденице на челу Врховног суда као и неприхватљив избор још седам предсједника судова, измишљање функције предсједавајућег Уставног суда која не постоји у Уставу Црне Горе, в.д. стање у Врховном државном тужилаштву, Судском савјету и Агенцији за спречавање корупције, што све укупно изазива забринутост ЕУ, док грађани и цјелокупни демократски амбијент у нашем друштву због тога плаћају високу цијену.

Владина спорна стамбена политика за функционере, укључујући и припаднике правосуђа, поново је критикована из ЕУ, чиме је стављено до знања црногорској власти да се на таквим праксама не може градити систем чије би карактеристике требало да буду интегритет, непристрасност, транспарентност, независност, неселективан приступ и уједначена и потпуна примјена закона.

У области слободе медија, иако се власт труди да прикаже напредак, стање остаје непромијењено, што је увидјела и Европска комисија која констатује да у случају напада на Оливеру Лакић још увијек нису подигнуте оптужнице, док старији случајеви напада на новинаре, међу којима је посебно истакунуто убиство Душка Јовановића, и даље чекају на адекватан правни епилог. Што се тиче РТЦГ, њена трансформација у истински јавни сервис оптерећена је бројним проблемима. СНП ЦГ сматра да се и у овом случају ради само о фингирању реформи, да се о независности и професионализму ове куће не може говорити, те да РТЦГ остаје бич у рукама власти против политичке и сваке друге конкуренције.

Европска комисија је указала и на објављивање списка особа које су за вријеме пандемије корона вируса биле у самозолацији, тиме потврђујући наш став да се овакав случај никако није смио десити и да је било потребно пронаћи равнотежу између заштите здравља и поштовања повјерљивости личних здравствених података и права на приватни живот грађана.

Активности криминалних кланова са којима се повезују чак 44 убиства од 2012. године, а по којима Црна Гора све више постаје позната у свијету, нашле су се такође на мети критика ЕК, чиме је власти поручено да се она морају што прије рјешавати јер ЕУ у своје окриље не жели и неће примити државу која ће извозити убице, нарко дилере и друге криминалце.

Дакле, последњи Нон пејпер ЕК јасно идентификује неуралгичне тачке система које је потребно што прије третирати, како би наше друштво кренуло путем опоравка и истинске демократизације. Међутим, власт која преговара са ЕУ већ дуже од осам година и која је за све то вријеме успјела привремено да затвори свега три поглавља, нема снаге, елана и енергије да нашу државу ишчупа из раља корупције, непотизма, криминала, економске стагнације и укупног безнађа.

Промјена власти на јесен значиће крупан заокрет и у начину вођења процеса приступања ЕУ, а наше друштво ће, сигурни смо, показати довољно зрелости, одговорности и спремности да се мијења на боље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest