SPAJIĆ VRAĆA HRVATE U IGRU: Veličao „Oluju“ pa dobio mjesto u Spajićevom timu za pregovore kao kandidat za ministra!

Foto: Jutjub printskrin/ Al Jazeera Balkans

Došlo je vrijeme i za finalno sklapanje mozaika crnogorske vlade. Svi su bili kod Milojka Spajića na sastanku, koji je organizovao nakon što mu je partijski kolega, ujedno i predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović zvanično dodijelio status mandatara. Među zvanicama je naravno bio i gost iz Boke, Adrijan Vuksanović.

Pregovori oko dobijanja podrške za status mandatara bili su iscrpljujući, ali lider koalicije „Evropa sad“ je ipak dobio 44. potpisa podrške. Može se reći da je prvi, važan korak uspješno napravljen. Ovo je mali korak za demokratiju, ali veliki za Milojka Spajića.

Spajić je uspio da ubijedi 44 predstavnika crnogorskih građana da će njihove političke stranke učestvovati u raspodjeli kolača, a onda i Jakova Milatovića da je podrška, koju je dobio, dovoljno jaka, prenosi „Borba“.

Među onima koji žele da vide Spajića kao mandatara, a kasnije i premijera, je i Adrijan Vuksanović.

Vuksanović, iako ne tako popularan među glasačima, uvijek na kartu „ugroženosti“ i činjenice da je predstavnik manjinskog naroda dobije i veće parče kolača od onoga koje mu pripada.

Osokoljen „velikom“ podrškom građana Crne Gore, te lagodnim životom u Parlamentu, a kad-kad i ministarskom foteljom, Adrijan se trudi da nas nikad ne razočara svojim javnim nastupima.

Početkom avgusta je, kako smo već pisali, slavio i veličao „Oluju“ i progon Srba, a tada uz veliku dozu nadahnuća izjavio:

“Višestoljetna čežnja mnogih generacija koje su čuvale državotvornu ideju našla je, predvođena prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, ispunjenje u našem vremenu. Zbog toga smo povlašteni, jer živimo ono što su mnogi sanjali i za što su patili i krvarili”

Nakon ove izjave, Vuksanović se žalio hrvatskom Večernjem listu da vlasti Crne Gore šute o linču kojem je izložen. Nejasno je da li Adrijan zna definiciju linča. Kolikom „linču“ je izložen, govori i činjenica da se bez problema pojavio u Podgorici na sastanku kod mandatara Spajića.

O „Oluju“ voli sa ponosom da priča, o splitskom logoru „Lora“ da šuti, a na nepočinstva svojih koalicionih partnera, čiji je politički privezak, redovno da zažmuri.

Često je, ističući svoje principe, na direktan i indirektan način saopštavao da ne želi da bude u vladi ukoliko su u njoj i predstavnici koalicije Za budućnost Crne Gore. Uprkos takvim javnim istupima, mandatar Spajić ga je pozvao na sastanak. Međutim, na odvojeni sastanak su pozvani i oni sa kojima Adrijan ne želi da bude.

Treba se priznati da ovakav slijed događaja predstavlja veliko iskušenje za Adrijana. Ukoliko kojim slučajem dobije ponudu da zasjedne u neku od ministarskih fotelja, a koalicija Za budućnost Crne Gore takođe bude sa mandatarom dogovorila učešće u 44. vladi, Adrijan će morati da donese tešku odluku.

Hrvatski Večernji list ga je nedavno pitao da li će participirati u budućoj vladi, na šta je Adrijan imao europski odgovor, zbog kojeg ga i podržava „velika“ skupina građana Crne Gore:

„Naš interes je da buduća vlada bude prozapadne orjentacije. Ako ne bude njen karakter takav mi nećemo biti u njoj. Nećemo participirati u vladi ako će to oštetiti nacionalne interese Hrvata i države Crne Gore. Ne postoji to ministarsko mjesto koje je vrijedno očuvanja hrvatske zajednice i crnogorske državnosti.“

Pred Adrijanom je težak izbor, između ministarske plate sa jedne strane i njegovih prinicipa, kombinovanih sa europskim vrijednostima, sa druge strane.

S obzirom na to da je naš dragi Adrijan čestit čovjek, vjerujemo da će odbiti komfor kožne ministarske fotelje i slijediti svoje prinicipe, jer njemu je obraz važniji od novca. Pravi Europejac ne bi trebalo da gazi svoje riječi.

Međutim, jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore bi nenadano mogao da pomogne Adrijanu i ratosilja ga teških izbora, koji su pred njim.

Naime, Milan Knežević je, nedavno gostujući u jednoj emisiji, izjavio da on sad ne želi u vladu ukoliko Adrijan ne bude u njoj. Ovakva neočekivana izjava (iako u Milanovom šaljivom tonu), dala je Adrijanu nadu da će i nakon svih anti-srpskih izjava ipak uživati u ministarskom životu.

Mandatar Milojko Spajić se odlučio za inkluzivnost, ali da li će Adrijan zavrijediti njegovo povjerenje i postati važan dio 44. vlade, saznaćemo u danima koji nam predstoje.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest