Bošnjaci eksplicitno poručili Spajiću: Ako Srbe uzmeš u Vladu, ne računaj na nas!

Foto: jutjub printskrin/ Vijesti Online

Pregovarači Bošnjačke stranke poručili su na poslednjem sastanku mandataru Milojku Spajiću da neće ući u 44. Vladu Crne Gore ukoliko dio iste bude koalicija Za budućnost Crne Gore, otkriva BORBA.

Bošnjaci su Spajiću eksplicitno saopštili da na njihovu podršku ne računa ni kom vidu ukoliko u izvršnu vlast uključi autentične političke predstavnike Srba.

Ovako tvrdokoran stav Bošnjačke stranke posledica je pregovora koje je rukovodstvo partije vodilo u prethodnom periodu sa pojedinim zapadnim centrima moći i ambasadama u Crnoj Gori.

Kako BORBA saznaje, upravo su neke evropske adrese tražile od BS-a da ne popušta Spajiću, a sve sa ciljem da se na kraju onemogući ulazak koalicije Za budućnost Crne Gore u vladu i formira ideološki koherentna vlast.

Ovakvo postavljanje politčkih predstavnika bošnjačkog naroda dodatno je otežalo Spajićevu poziciju, jer je mandatar računao na podršku šest poslanika BS-a u Skupštini Crne Gore koje će na kraju i dobiti,  ali pod uslovom da se prije toga odrekne saradnje sa ZBCG-om koja u parlamentu ima duplo veći broj zastupnika.

Na neulasku koalicije ZBCG u buduću vladu  insistiraju i HGI i pojedine albanske partije, i to su Spajiću poručili na sastanku održanom u utorak.

Spajić se nalazi „nebranom grožđu“, odnosno „između dvije vatre“. Sa jedne strane želi po svaku cijenu da uključi BS i ostale manjinske stranke u vlast, na čemu i insistiraju zapadni centri moći, a sa druge ne želi da ostane bez podrške 13 poslanika ZBCG-a koja su mu neophodna za pravosudne reforme, bez kojih neće moći otkočiti proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

A način na koji Spajić već dva mjeseca vodi pregovore ne obećava skorije formiranje vlade, naročito ne one koja bi bila „po ukusu“ ubjedljive većine građana koja je 11. juna jasno porazila DPS i njegove satelite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest