Спасовданска литија: Верници стигли до Храма Светог Саве /фото/

Спасовданска литија у Београду

© Sputnik / Лола Ђорђевић

Уз оглашавање звона у свим градским црквама, у Београду је почела Спасовданска литија коју предводи патријарх Порфирије. Верници, који су кренули од Вазнесењске цркве, стигли су до Храма Светог Саве, где ће бити одржан молебан за престоницу и њене становнике.

Славска литија кретала се од Вазнесењског храма улицама Кнеза Милоша и Краља Милана, преко Трга Славија и Булевара ослобођења до Храма Светог Саве на Врачару.

Како јавља извештач Спутњика, у литији се окупило више хиљада људи, а крст на челу поворке носио је вишеструки шампион у дизању тегова Раде Савић, ког су пратили припадници Војске Србије, носећи икону Пресвете Богородице и Исуса Христа.

Спасовданска литија у Београду.

© SPUTNIK / ЛОЛА ЂОРЂЕВИЋСпасовданска литија се креће ка Храму Светог Саве.

Иза њих се кретало свештенство и млади — одевени у народне ношње. Одмах за њима корачао је верни народ са српским барјацима и иконама.https://www.youtube.com/embed/ihEVmbyQslI

Атмосферу током литије уприличио је оркестар МУП-а.

Спасовданска литија у Београду.

© SPUTNIK / ЛОЛА ЂОРЂЕВИЋСпасовданска литија у Београду.

У литији су били и припадници почасне гарда Војске Србије и жандармерије у свечаним униформама, који су носили икону Пресвете Богородице Тројеручице.

У Спасовданској литији је и игуман Хиландара Методије

© SPUTNIK / СТЕФАН ЂУРИЋУ Спасовданској литији је и игуман Хиландара Методије.

Грађани су, такође, могли да се поклоне моштима деспота Стефана Лазаревића и Свете Петке. Мошти деспота Стефана носила су четири војна свештеника у униформама, а мошти Свете Петке црквено свештенство.

Спасовданска литија у Београду.

© SPUTNIK / ЛОЛА ЂОРЂЕВИЋУ литији су и почасна гарда Војске Србије и припадници жандармерије у свечаним униформама.

Посебно за ову прилику, у Београд је допутовала братија Хиландара. У крсном ходу у Београду су и игуман манастира Хиландара архимандрит Методије и игуман Студенице архимандрит Тихон.

У литији су учествовали и градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, министар у Влади Србије Ненад Поповић, чланови београдских црквених хорова, представници различитих градских служби. На Тргу Славија била је пуштена химна Србије „Боже правде“.

Подсетимо, јутрошњом литургијом у Вазнесењској цркви, коју је служио патријарх Порфирије, почело је обележавање славе Града Београда — Вазнесења господњег, Спасовдана.

Од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године дао Београду статус престонице, у част обнове и напретка, Београд је као своју славу узео Спасовдан.

Та стара заветна слава симболично указује на уздизање — вазнесење града из пепела и неуништиву наду и веру у будућност.

Празник Вазнесења Господњег или како је у народу уобичајено, Спасовдан, један је од десет празника посвећених Христу. Спада у покретне празнике и увек пада у четвртак, 40 дана после Васкрса, а десет дана пре Духова.

Прошле године, због пандемије вируса корона, литије није било, али је градска слава обележена литургијом у Вазнесењској цркви и ломљењем славског колача и паљењем свећа у Старом двору, уз присуство мањег броја људи него што је уобичајено.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *