Спутњик: Чешка зауставила ширење коронавируса

Чешки министар здравља Адам Војтех саопштио је да је Чешка успела да спречи најгоре, зауставила је неконтролирано ширење заразе ковид 19 и зато може да се спрема за повратак нормалном животу.

Он је истакао је да број репродукције, који означава колико је људи заразио један оболели, сада у Чешкој износи око један, док је пре увођења рестриктивних мера 16. марта и почетка масовног тестирања и упућивања у самоизолацију износио 2,64.

“Још неко време живот неће бити нормалан. И када будемо укидали рестрикције, увек ће протећи неко време између два корака. С одређеним размаком или маскама живећемо још неколико недеља, чак месеци. Не можемо себи допустити да оно што смо до сада учинили бацимо у смеће”, рекао је Војтех.

Према новим моделима процена стручњака у Чешкој, крајем априла у Чешкој ће бити око 10.600 људи код којих је потврђен ковид 19, док је претходни модел у најгорој варијанти показивао да ће их бити више од 14.000.

“Морталитет у Чешкој је и даље врло мали. Али људи ће и даље умирати. Већина жртава је у дубокој старости. Узроке где је ковид 19 имао утицај на смрт можемо са сигурношћу да установимо тек касније. Болест нам не повећава број људи у болницама. Напротив, дневни број хоспитализованих пацијената је исти. Хоспитализација је потребна за око 13 до 15 посто заражених”, изјавио је шеф Института за информације и статистику у здравству Ладислав Душек.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest