SRBI IZ CRNE GORE ŽESTOKO ODGOVORILI LAŽNOJ BEOGRADSKOJ ELITI! „Rušiteljski nagon malograđanske „elite“ ne priliči dostojanstvu čovjeka!“

Foto: Jutjub printskrin/Al Jazeera Balkans

„Savez Srba iz Crne Gire sa sjedištem u Beogradu osuđuje izjave pojedinaca iz takozvanih „elitističkih“ krugova beogradske čaršije koji uzimaju sebi za pravo da svojim izjavama vrijeđaju kako oni kažu dođoše koji im urušavaju njihov komfor i „njihov“ grad kao da su ga dobili u nasledstvo na upravljanje“, stoji izmeđuostalog u saopštenju Saveza Srba iz Crne Gore sa sjedištem u Beogradu, povodom protesta dijela opozicije koji su poprimili nasilni i rušilački karakter.

Ostatak saopštenja prenosimo u cjelosti:

„A grad Beograd, otvoreni grad za svakoga dobronamjernika, bilo prolaznika ili „dođoša“, prihvatao je kroz vrijeme svoga trajanja, gradeći od sebe prestonicu srpskog naroda, računajući na svakog koji je došao da može doprinijeti njegovom razvoju i težnji da postane kulturni i ekonomski centar međunarodnog ranga.

Beograd su rušili razni osvajači a gradili ga oni koji su u njega dolazili i ostajali. Bezobzira da li je to bila seljačka, radnička ili intelektualna ruka, koja je bila jednaka i nije se razlikovala u težnji što većeg i ljepšeg stvaralačkog podviga.
Kada su Karađorđevi ustanici oslobodili Beograd u njemu nije bilo Srba.

Živjeli su Turci, Cincari i Jevreji. Od tada Beograd postaje glavno stecište Srba i ostalih naroda koji su u njega dolazili i ostajali, na kraju i glavni grad Srbije. Hoćemo li oslobodioce Beograda od Turaka proglasiti „dođošima“ koji su svojim
dolaskom „poremetili“ „kulturni“ i svaki drugi imidž grada. Ili ćemo one „oslobodioce“ iz ličkih i crnogorskih brigada koji su slobađali Beograd od beograđana 1944. godine, pobili 12 500 najuglednijih građana Beograda, konfiskujući njihovu imovinu i useljavajući novu partijsku „elitu“ u njihove domove, prihvatiti kao donosioce kulture u našoj prestonici, a njihove potomke prihvatiti kao starosjedeoce, kako vole sebe da smatraju.

Upravo ta „starosjedelačka elita“ iz 1944. godine koja je prognala i pobila prave beogradske starosjedeoce, uzima sebi za pravo da tvrdi da je Beograd njihov grad i da se njihovim malograđanskim prezirom prema svima ostalima koji drže do svoga mišljenja i smatraju Beograd svojim gradom uskrati svako građansko pravo, pa i pravo glasa.

Iz svojeg malograđanskog konfora smatraju da je samo njihovo mišljenje ispravno i da se samo po njihovim pravilima mora svak upravljati.

Nazivajući sebe evropejskom „elitom“ izgubili su osjećaj nacionalnog ponosa, osjećajobaveze prema državi i gradu za koji smatraju da je njihov, jer i država i grad treba da služe samo njima i njihovim potrebama u ostvarivanju sopstvene vizije konfora.

Da je to tako, nebi sebi dozvolili takve omalovažavajuće izjave prema svojim sunarodnicima koji su stekli legitimno pravo glasa kao svuda u demokratskim državama što imaju pravo glasa pripadnici jednog naroda u svojoj matičnoj državi. Da imaju moralne odgovornosti, ne bi urušavali neprocjenjivu vrijednost sobe iz devetnaestog

Poslali ste vijeka, čije vrijednosti u njoj su ostavili upravo pravi starobeograđani i elita toga vremena. Kao što nijesu imali odgovornosti prema umjetninama u Skupštini Srbije koje su takođe neprocjenjive vrijednosti, a nestale su 2001.godine kada su njihovi ideološki predhodnici palili Skupštinu istim izbornim povodom.

Rušiteljski nagon malograđanske „elite“ ne priliči dostojanstvu čovjeka, a još manje omalovažavanje svih onih koji ne misle kao oni.

Tolstoj u svome pisaniju daje svoje mišljenje o nasilničkom preuzimanju vlasti:

„Kakav je smisao revolucije da se ruši legalna vlast, da se ide silom ulice na silu države? Svaka nasilna promjena zaslužuje najveću osudu i samo će donijeti još veće zlo, ako je ovo do sada zlo, zato što nasilna promjena došla preko revolucije, nema u sebi potrebne mudrosti, već više pohlepe za vlašću. Ta promjena je osuđena na propast, što znači na štetu naroda i države, a na korist samo onih u vrhu u tim promjenama.“

Mjesto rođenja ne čini čovjeka, već njegovo vaspitnje i genetski potencijal koji nosi u
sebi. Jer kad bi poslušali malograđansku „elitu“ iz kruga dvojke, Beograd bi se morao odreći svih „dođoša“ koji su dolazili i ostajali u Beograd, da bi tek tada oni mogli živjeti u miru u „njihovom“ gradu i u njihovom kompleksu niže vrijednosti koje zasjenjuju beogradski „dođoši“ koji su stizali iz raznih krajeva i uzdizali Beograd kulturno,
estetski i ekonomski.

Šta bi ostalo od Beograda kad bi se odrekli: Andrića iz Višegrada, Crnjanskog iz Čongrada, Mokranjca iz Negotina, Vinavera iz Šapca, Lubarde iz Ljubotinja, Šobajića iz Nikšića, Ćelovića iz Trebinja, Kolarca iz Novog Sada…I na kraju Karađorđevića iz Topole ili Obrenovića iz Gornje Dobrinje.

Ne može gospodo plava krv poteći ni iz čega, a pogotovu iz onih koji su se odrekli sopstvene elite koja je gradila državu Srbiju i grad Beograd.

Savez Srba iz Crne Gore nije politička organizacija. Naše članstvo, individualno pripada različitim političkim ubjeđenjima, ali držimo do dostojanstva čovjeka, poštovanja pojedinca ma ko on bio i ma kome politički pripadao. Poštujemo državu Srbiju kao maticu srpskog naroda koja nas je prihvatila kao svoje. Poštujemo institucije države i protivimo se svakom nasilju, pa i onom koje gledamo ovih dana kada se urušavaju najdragocenije vrijednosti grada Beograda a time i države Srbije i srpskog naroda. Kome nije sveto svoje, ništa mu nije sveto sem sopstvenog konfora i
malograđanske umišljenosti u sopstvenoj „veličini.“

U ime SSCG
Predsjednik Željko Čurović

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest