Српска православна црквена општина Беране: Саопштење за јавност

САОПШТЕЊЕ  ЗА ЈАВНОСТ

            С обзиром на количину акумулираног интересовања јавности за одржавање традиционалне ђурђевданске литије, у којој већ деценијама уназад учешће узима неколико хиљада грађана Берана, којем граду је Свети Ђорђе заштитик, а посебно с обзиром на епилог који пред полицијским органима и тужилаштвом поприма молитвени ход свештенства Архијерејског намјесништва беранског, Српска православна црквена општина Беране обавјештава јавност о сљедећем.

Свештеници и монаси манастира Ђурђеви Ступови су, како је и званичним саопштењем Епархије будимљанско-никшићке појашњено (ономе ко је хтио да прочита и схвати), као грађани Црне Горе, претходно врло добро упознати са мјерама које је наредбама прописала Влада Црне Горе, на Ђурђевдан (6. маја ове године), који је слава манастира Ђурђеви Ступови, манастира живог већ 807 година, из ког је настао и град Беране, одлучили да, као што су то чинили недељама уназад, пођу у молитвени ход улицама нашег града (поштујући све саобраћајне прописе, крећући се искључиво тротоарима и пјешачким прелазима, односно трасама предвиђеним за кретање пјешака), читајући молитве за очување здравља свих грађана Берана.

То су чинили поштујући међусобну физичку дистанцу, као и остале мјере прописане за очување индивидуалног и колективног здравља.

Међутим, иако су вршили своју пастирску дужност, која је нужна за очување живота сваког вјерујућег човјека, свједоци смо да су суочени са агресивним поступањем полицијских органа и тужилаштва, јер су истога дана, након молитвеног хода и доласка у древну светињу од стране беранске полиције ислеђивани, у вишечасовном задржавању и испитивању, које је трајало, тачније, од 17 до 22 часа.

Но, то очито није била довољна санкција за свештенике, чији је једини гријех ревносно служење Троједноме Богу, а на духовну и тјелесну корист вјерног народа Берана, па је основни државни тужилац у Беранама, господин Марко Бојовић, изволио да их претходно телефоном, а онда и писаним путем, позове на даље ислеђивање, пред њим, и то позивајући их у својству окривљених. Наиме, према званичним информацијама, беранска полиција је против свештеника и монаха, који богослуже у нашем граду, поднијела кривичне пријаве, а горе именовани тужилац, као сваки „ефикасан“ и „одговоран“ државни службеник није губио вријеме већ је свештенике и монахе позвао да дођу у Основно државно тужилаштво у Беранама „као окривљени-осумњичени, због кривичног дјела непоступање по здравственим прописима за сузбијање заразне болести“.

Српска православна црквена општина Беране овим путем о предњем обавјештава јавност изражавајући јавно неслагање и бунт против агресивног поступања према православним свештеницима, на које се без икаквог разлога окомила беранска полиција и именовани тужилац-свештеногонитељ.

Сматрамо нечасним да неко окривљује православне свештенике, иначе и приватно врло честите људе, за „ширење заразне болести“ и то свештенике града у којем није забиљежен ниједан случај заразне болести на коју се конкретно циља (новопроглашена коронавирусна зараза). Овакве формулације именованог тужиоца, конструисане са циљем да се понизе православни свештеници (што уједно значи и цијели православни народ Берана) сматрамо превасходно незаконитим а потом и нечасним и лицемјерним поступањем.

Посебно је важно нагласити чињеницу (те са њоме упознати и тужиоца) да мјере Владе Црне Горе не забрањују молитву као чин (макар у службеном гласилу таква мјера није прокламована), а дозвољавају све дјелатности „од значаја за здравље и живот грађана“. Молитва Богу, чијом вољом је свијет и настао, несумњиво је људска дјелатност од пресудног значаја за здравље и живот човјека.

Чињеница да су свештеници и монаси молитвеним ходом, између осталог, обишли и главну беранску улицу, која носи име Мојсија Зечевића, игумана манастира Ђурђеви Ступови, те чињеница да је главна улица најпосјећенија улица у граду, не даје за право никоме, па ни „савјесном“ и „упорном“ новопројављеном тужиоцу-свештеногонитељу да свештеничко исповиједање вјере (а вјероисповиједање није, то би као правник требао да зна, законом забрањена ни као приватни ни као јавни чин) доводи у везу са окупљањем већег броја грађана Берана, а посебно му не даје за право да својим паушалним оцјенама доводи исте у везу са организацијом било ког јавног скупа.

Ако су се вјерници Берана и окупили како би примили молитве својих свештеника, то су учинили спонтано, по сопственом унутрашњем позиву да молитве принесу Богу у заједништву. Уосталом, Ђурђевдан је за сваког вјерујућег православног Беранца посебан датум, дан Свеца Заштитника овога града.

Сходно свему предњем, као православни вјерници, изражавамо наду да ће се сви чиниоци беочуга званог прогон православља 18. маја ове године (када су наши, берански, свештеници и монаси позвани да се „јаве у Основно државно тужилаштво у Беранама“,у 8 часова, и то лично тужиоцу Марку Бојовићу) уразумити и ослободити окривљене „основаних сумњи“, а преко њих ослободити и све православне вјернике и грађане Берана своје осионости и антиправославне хистерије.

Српска православна Црквена општина БЕРАНЕ

One thought on “Српска православна црквена општина Беране: Саопштење за јавност

  1. Браћо Васојевићи шта се то дешава У Беране ? Начелник Центра безбједности Ћорац односно Шуњевић – Мијомановић из Дапсића, државни тужилац Бојовић Лопаћанин. Све племенски Васојевићи. Од којих бјеше Бојовић: Првошевина (Бојовићи), Буче, Берансело? Све ми се чини да је потомак перјаника црногорског Милоша Бојовића који се нељудски и нечасно понио код протјеривања Пешића из Горњије села у 19. вијеку. Надам се да није у блиском сродству са протом Јосифом Бојовићем?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest