Страх од рецесије спустио цијене нафте испод 118 долара

Foto: Pixabay

Цијене нафте спустиле су се у петак на међународним тржиштима испод 118 УСД будући да су подизање каматних стопа и најава строже монетарне политике у еурозони подстакли страх од рецесије и слабије потражње за енергентима.

Фото: Pixabay

На лондонском тржишту је цијена барела након подне била нижа 2,19 долара него на затварању у четвтак и износила је 117,62 долара. На америчком тржишту барелом се трговало по 2,56 долара нижој цијени, од 116,81 долара, преноси Хина.

Тржишта су се на крају седмице фокусирала на подизање кључних каматних стопа у Сједињеним Америчким Државама (САД) за три четвртине постотног бода како би се обуздала инфлација.

И Европска централна банка (ЕЦБ) најавила је да ће због инфлације подићи каматне стопе у јулу четвртину постотног бода. Додали су да би их поново могли подићи у септембру, можда и више.

Заоштравање монетарне политике забринуло је трговце који страхују од рецесије и смањене потражње за горивом.

“У протеклим данима је макроекономско окружење превагнуло над факторима уско везанима за нафту” оцијенио је „Callum Macpherson“ из „Investeca“.

“Будући да је шире тржиште заокупљено каматним стопама и инфлацијом, и наратив на тржишту нафте могао би се више фокусирати на цјеновну доступност него на снабђевање”, додао је „Macpherson“.

Страх од рецесије потиснуо је у други план америчке санкције кинеским, иранским и компанијама из Уједињених Арапских Емирата које су помагале у извозу иранских петрохемикалија.

Америчка влада поручила је да ће, паралелно дипломатском ангажману на оживљавању споразума о иранском нуклеарном програму, и даље користити санкције како би ограничила ирански извоз нафте, нафтних производа и петрохемикалија.

Аналитичари процјењују да би укидање санкција повећало снабдјевање свјетских тржишта милион барела дневно.

“Тржиште је протеклих мјесеци пратило преговоре Запада и Ирана у очекивању да ће нуклеарни споразум бити обновљен. Санкције су фокус поново усмјериле на континуиране проблеме у снабдјевању”, објаснили су аналитичари „ANZ Researcha“.

Организација земаља-извозница нафте (OPEC) одвојено је објавила да је барел корпе нафте њених чланица у четвртак коштао 119,24 долара, што значи да је био јефтинији 1,83 долара него дан раније.

Извор: ЦДМ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest