Свијет лицемјера и послушника

Свијет лицемјера и послушника

Искрено нисам желио да се бавим политиком у вријеме кризе око корона вируса, желио сам да се барем тада солидаришем с мјерама које су донијете и да бар једном пружим могућност власти да раде без критике (није да се обазиру на моју критику али битно је не ћутати на неправду, што сваком и савјетујем). Међутим корона вирус владајућу врхушку не спречава да се баве политиком и злоупотребом вируса у сврхе своје политичке кампање. Па не видим разлог зашто онда ја не бих критиковао власт и њене одлуке, а за критику има материјала довољно.

Него да почнемо од корона вируса очигледно је неизбјежан, бар за разговор, ових дана.

Ја нисам медицински радник и тај вирус не могу посматрати са те стране, слажем се да се треба бавити превенцијом и заштитом и тако смањити могућност ширења на што мањи процента становништва. Оно што је мени запало за око на глобалном плану, о овој борби против вируса, је то, да нам је овај вирус показао колико смо као човјечанство крхки, неспремни за борбу с непознатим, а колико нам је его велики. Природа (ако је овај вирус потекао из природе) демонстрира ко је господар планете, упозорава нас да смо “мало” претјерали у уништавању исте да смо ми та гора страна медаље овог свијета. Показује нам да смо ми ти који треба да живимо у складу са природом а не обрнуто. Да је вријеме за промјене, мада сам увјерен да до њих неће доћи ни када све ово прође, јер човјек је охол, лицемјеран и превише бахат. Лицемјерје је и у доба корона кризе присутно у свијету, милионске донације пљуште на све стране, познати и богати се утркују ко ће више донирати, а све се то медијски помпезно прати, (част изузецима, малом броју). Исти случај је и са владама моћних држава које се разбацују мјерама помоћи и новцем на све стране, и све је то лијепо и за похвалу. Али зар тако солидарни не можете бити и када је свијет ван опасности? Када дјеца умиру од глади, када се израбљују дјечаци и дјевојчице широм планете, радећи за парче хљеба, док се ви исти богатите на рачун тога. Гдје су мјере помоћи хуманитарној катастрофи у Јемену, или помоћ Палестинацима који су остали без својих домова, ко је барем покушао спријечити убијање њихове дјеце. Гдје сте тада “велике” државе да устанете и кажете доста је, помоћи ћемо да се нађе решење да се смрт заустави. Гдје су тада ваше мјере помоћи? Нема их. Тада ћутите и просматрате јер вам није у интересу устати и борити се против неправде. Данас сви помажу Италији и тако и треба да буде, али зашто су сви заборавили Јемен, Палестину, Конго, Зимбабве, Мали, Афганистан, Либерију, Еритреју и многе друге земље које грцају у сиромаштву. Зашто нико не прича о гладној афричкој дјеци, зашто сте деценијама ћутали о томе а сада причамо о вашем доброчинству и помоћи? Да не буде забуне, треба помоћи народу Италије, Шпаније помоћи треба свима који се боре против овог вируса. Али зашто „велики“ и лицемјерни западу не скинеш санкције Ирану и не помогнеш иранском народу у борби против корона вируса? Зато што смо солидарни само када су богати угрожени, а када сиротиња умире боли нас… боље да уздржим и не кажем шта.

Зато је Црна Гора данас најбогатија земља на свијету, ми смо толико богати да можемо да одбијемо помоћ Русије и Србије. Тако би то схватио неко ко посматра сву ову ситуацију са стране. Влада Црне Горе је одбила помоћ Русије, али влада САД-а није. Дакле ми и даље имамо неки измишљени „рат“ и подјеле с Русијом, и „поносни“ смо па нећемо помоћ од њих, али САД-е није. Е па није тако, владајућа структура је марионета и послушник запада, чак и онда када то нико не тражи од њих, они су спремни да се додворе својим западним господарима преко грбаче свог народа. Није важно што је тако угрозила своје грађане битно је да прати свој “европски пут”. Ма и то је мала ствар спрема онога како запад третира нас. Тражена помоћ од НАТО-а стигла је у виду једне депеше, у којој је јасно стављено до знања колико је њима стало до нас, колики су нам то савезници и колико ће нам помоћи. А помоћи од НАТО-а нема, јер нису у могућности како су навели. Гдје су сада велики НАТО промотери да ми причају о бенефитима савеза. Тако исто је и са Европском унијом, тој сада већ бившој утопији европских народа, ближи се крај, ако је кога овај вирус докусурио онда је то ЕУ, показали су колико је то погресна идеологија. У Италији је велико незадовољство, па сам готово сигуран да су Италијани следећи који напуштају Европску унију. За то вријеме ми нестрпљиво се надамо помоћи запада у борби против вируса, па тако нам и пет респиратора од Србије не треба. Јер како оцрнити Србе у Црној Гори и од њих направити непријатеље ако се узима помоћ од Србије, грешка са брашном и пшеницом не смије се поновити,, зато одлучно НЕ. Браво за владу Црне Горе, поносит ће се гађани, посебно ако нам буде фалило респиратора па се стопа смртних случајева се буде повећавала. И све ове одлуке доносе људи који немају појма о медицини, на челу тијела за борбу против Ковида-19 је Милутин Симовић, стари кадар ДПС-а, који једину везу са медицином има ако је када на какав преглед био. Ништа бољи није ни министер здравља који је по струци економиста а чију би имовину ваљало мало испитати. За сво то лудило и незнања испаштат ће грађани. А ако буде неком из ДПС-а потребно лијечење ићи ће у Београд као и до сада, али нама ће продавати празну причу како Срби нападају Црну Гору. Колико је наша земља зависна од других показала је и ова криза изазвана короном, али и колико је наша земља окренута жељама запада запостављајући свој интерес и интерес свог народа и то видимо, и све то ради личних интереса мале групе људи који се несметано богате на рачун ове државе.

Проћи ће и овај вирус као и ова криза, доћи ће вријеме када ћемо се опет борити против оваквог срамног режима, надам се и брзој смјени. Потом ће морати свако да одговара за своје поступке, па и ови који су ради политике спремни да угрозе грађане Црне Горе. А до тада чувајте и себе и друге, останите кући.

И за крај морам признати нешто.

Недостају ми молебени и литије. И једва чекам да се та борба настави.

Јанко Плавшић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest