TOTALNI FIJASKO: Spajić skupio svega 38 glasova podrške

Foto: Jutjub printskrin/ Al Jazeera Balkans
Mandatar i lider Evrope sad Milojko Spajić i dalje nema većinu za sastav nove Vlade. Iako je rekao da očekuje podršku od 44 poslanika, zasad je upitna i većina od 41. Ujedinjena i CIVIS su i dalje stava da Vlada mora da ima podršku od 49 poslanika, a isto mišljenje dijeli i SNP. Uz to, i dvije poslanice Evrope sad nisu za trenutni koncept Vlade i ne žele da vrate mandate, što Spajić gura u zagraljaj Socijaldemokratama.

Određenih neformalnih konataka od strane Evrope sad ka SD-u je bilo, potvrdilo je portalu ADRIA više izvora, ali konkretnih ponuda ne. Razlog leži u činjenici da se čeka konačan stav SNP-a, koji iako je rekao da Vlada ima njihovu podršku, ne želi da ona bude zasnovana na svega 41 ili 43 poslanika, jer bi tako neophodne reforme ostale „pusto slovo na papiru“.

Zbog toga se tražila neka rezervna opcija, pa pored DUA Mehmeda Zenke, koja je bila dio liste DPS-a, vrlo moguće da i drugi koalicioni partner ove stranke (SD) bude dio Vlade.

Međutim, takva opcija nema prolaz ni u redovima Evrope sad. Poslanice te partije Radinka Ćinćur i Jevrosima Pejović i dalje su pri stavu da formiranje ovakve Vlade nije dobra opcija, te da pregovore treba vratiti na početak.

Da su Ćinćur i Pejović stvorile veliki problem Evropi sad svjedoči i to da Predsjedništvo te partije na sve načine pokušava da izdejstvuje da one vrate mandate. Ipak, to nisu tražili od Jelene Nedović, koja je imala mandat Alternative, a u međuvremenu napustila tu partiju. Umjesto da vrati mandat Alternativi Nedović je odlučila da ga zadrži i pređe u Evropu sad i podrži Vladu.

I pored toga fale glasovi drugih poslanika da bi se došlo do brojke 41.

Bez Ujedinjene Crne Gore i CIVIS-a, kao i dvije poslanice Evrope sad, lista koju je predvodio Milojko Spajić ima 20 sigurnih glasova. Uz to ide i sedam Demokrata, kao i šest Bošnjačke stranke. Albanski forum ima dva, Albanska alijansa jedan, kao i HGI. Uz njih podršku je najavila i DUA sa jednim poslanikom. Ukupno to je 38 poslanika i fali tri.

Oni se mogu nadomjestiti ulaskom SD-a u Vladu, ali to bi po svemu sudeći bila Vlada kratkog daha, te bi nas vrlo brzo čekali novi izbori.

Adria.TV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest