Трансплантацију органа чека 50 особа, од којих је осморо дјеце

кццг

У Црној Гори на трансплантацију бубрега, срца, плућа и јетре чека преко 50 пацијената, а надлежни ни након двије године од прекида програма у Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ) нијесу омогућили лијечење обољелих због истека уговора са Хрвaтском, чији су љекари вршили пресађивање бубрега.

Према подацима са Листе за трансплантацију Министарства здравља, на пресађивање бубрега чека 29, срца једна и јетре шест одраслих особа, док на трансплантације, бубрега, плућа и јетре чека чак осморо дјеце. Док се шири листа особа којима треба орган, све чешће можемо видјети како грађани и породице обољелих сакупљају новац и моле за помоћ како би њихови најмилији обавили трансплантацију ван граница Црна Горе. Према ријечима пацијената који чекају на орган, за трансплантацију у инострaнству им је потребно од 70.000 до 80.000 еура када нађу донора, тако да би лијечење 50 особа које чекају орган у иностраснству могло да кошта 4.000.000 еура. Oбјашњавају да се они којима треба трансплантација најчешће одлучују за Турску или Бјелорусију. Из КЦЦГ „Дану“ нијесу одговорили када ће програм трансплантација органа бити настављен и да ли су договорили сарадњу са Хрватском.

кццг

Из Фондације Буди хуман је саопштено да је задвадесетjедногодишњег Стефану Велимировићу којем је неопходна трансплантациjа бубрега у Бjелорусиjи, прикупљен новац за одлазак у Бјелорусију током јануара.

– Од своjе седамнаесте године иде на диjализу, а у међувремену jе подвргнут и операциjи параштитне жлиjезде. Да би отишао на преглед коjи претходи заказивању трансплантациjе, било је потребно 8.526 еура. Стефану jе сада потребна помоћ за предтрансплантациони преглед коjи jе неопходан како би се заказала трансплантациjа. Зато, покажимо Стефану да ниjе сам и да на том путу има подршку свих нас – пошаљимо 47 на 14543! – апеловали су из Фондациjе Буди хуман.

Недостају донори

Из КЦЦГ су казали да је проблем трансплантациjе свих органа (живе сродне трансплантациjе бубрега), коjи jе jедини извођен у Црноj Гори, прекинут пандемиjом вируса корона коjа jе на нивоу свиjета, Европске униjе и региона Балкана условила примарне и секундарне планове медицинског збрињавања. Међутим, подсjећамо да jе оваj проблем стариjи.

– Уговор о Еуротранспланту коjи jе Црна Гора 2017. године потписала са Хрватском истекао jе краjем 2019. године. Листа чекања jе документ на основу кога се одређуjе приоритет и медицинска индикациjа за трансплантациjу одређеног органа. Она ниjе у корелациjи са броjем кадаверичних трансплантациjа. Међутим, да би се оснажила свиjест о значаjу давалаштва и проблем системски риjешио, мора постоjати синергиjа између законских рjешења, медиjа и jавног мњења – навели су раније из КЦЦГ.

Из Фондације наводе да је Стефану суграђани могу помоћи и уплатама на жиро рачун 520-44287-07 или девизни рачун 520004200000293872, ИБАН: МЕ25520004200000293872, СWИФТ: ХББАМЕПГXXX

КЦЦГ је у октобру предложио модел сарадње са Клиничко-болничким центром (КБЦ) Загреб, у области трансплантациjе органа у сврху лиjечења.

– Предложена jе сарадња у области донирања и трансплантациjе органа; пренос знања и размjена искустава у подручjу здравства с посебним нагласком на подручjе донирања и пресађивања органа, с циљем оспособљавања кадрова и увођење нових метода лиjечења у Црноj Гори. Предлаже се и могућност доласка тимова из Клиничко-болничког центра Загреб у Клинички центар Црне Горе ради извођења трансплантациjа органа и ради спровођења едукациjе кадра у Клиничком центру Црне Горе коjи ће радити на овом програму (програм живих сродних трансплантациjа, програм кадаверичне трансплантациjе коjи би подразумиjевао долазак тимова при експлантациjи органа, као и трансплантациjама органа од кадаверичних донора коjе би се обављале у Клиничком центру Црне Горе) – саопштено је из Министарства здравља.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest