U TOKU VELIKA MEĐUNARODNA AKCIJA POLICIJE: Planirano hapšenje 50 lica

Foto: Jutjub printskrin/ Boriz Q

U okviru međunarodne akcije „ATM“, koju sprovode pripadnici SIPA u BiH i Sloveniji započeti su pretresi na više od 70 lokacija te je planirano hapšenje više od 50 osoba osumnjičenih za organizovani kriminal i pranje novca.

Kako je navedeno iz SIPA, policijski službenici te agencije u sklopu akcije na području Sarajeva i Zenice započeli su pretrese poslovnih i  stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

„Navedene aktivnosti provode se zbog sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal i pranje novca propisana Krivičnim zakonom BiH. Pretresi  se vrši po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da su navedene aktivnosti rezultat rada Zajedničkog istražnog tima SIPA i Tužilaštva Bosne i Specijalnog tužilaštva Republike Slovenije i Policije Republike Slovenije, koji je započet u februaru 2022. godine.

„U okviru ove međunarodne operativne akcije koju provode policijski službenici SIPA  na područu Bosne i Hercegovine, danas su u Sloveniji započeti  pretresi na više od 70 lokacija u okviru kojih je planirano lišenje slobode više od 50 lica. U toku su i aktivnosti na prikupljanju podataka o novčanim sredstvima koja osumnjičena lica posjeduju na računima banaka i sefovima u kojima eventualno drže novčana sredstva“, dodaje se u saopštenju.

Aktivnosti  Zajedničkog istražnog tima su realizovane uz pomoć EUROJUST-a.

pogled.me/nezavisne

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest