Вељовић: Наводна одбрана православља, повампирено четништво у ЦГ озбиљна су пријетња региону

Вељовић: Наводна одбрана православља, повампирено четништво у ЦГ озбиљна су пријетња региону
„Језиком острашћености, мржње и искључивости против свих који се другачије зову или мисле пропадали су планирани пројекти и коштали на стотине хиљада убијених, расељених и несталих, угашених домова и огњишта и вјековног данашњег заостајања“, казао је Вељовић.

foto: novosti.rs

Вељовић је у интервјуу агенцији МИНА казао да је Црна Гора безбједна држава и сигурна дестинација за све грађане и госте, а да су периодични безбједносни догађаји увијек реална могућност савремене цивилизације.

Он је рекао да је посвећен, професионалан и пожртвован рад сваког службеника Управе полиције директно допринио да Црна Гора постане сигурнији амбијент за живот и рад наших грађана.

„Наш циљ је јасан, да наша дјеца живе у још безбједнијем амбијенту и у остваривању овог циља бићемо истрајни и спремни да станемо на пут свима који буду покушали да нас у овој мисији осујете“, казао је Вељовић.

Он сматра да се Црна Гора налази у веома изазовном тренутку.

„Период послије епидемије корона вируса носи са собом одређене социо – економске потешкоће не само за нашу државу већ за цијели свијет које ће вјерујем Црна Гора успјешно превазићи користећи националне капацитете да се овакво стање не одрази на укупну безбједносну ситуацију“, оцијенио је Вељовић.

Он је позвао младе да своје неспорне вриједности усмјере ка радним активностима и свакодневном напредовању и усавршавању, да излаз не траже у криминалу и увјерењу да новац стечен криминалним активностима води лагодном животу.

„Рад увијек даје резултат и ствара нове шансе које треба тражити и прилике које треба искористити. Криминално дјеловање се никада не исплати, то је пут без краја, нажалост са тешким посљедицама“, поручио је Вељовић.

Он је казао да Стратегија националне безбједности између осталих пријетњи препознаје вјерски радикализам и говор мржње као реалне пријетње безбједности грађана.

„Фалсификати континуитета и фалсификатори историје угрожавају виталне националне интересе безбједности дјелујући са позиције антицрногорског и антидржавног подривања институција и државе“, оцијенио је Вељовић.

Он је додао да асиметричне и хибридне пријетње и насртаји на Црну Гору долазе са препознатљивих адреса региона и међународне заједнице.

„Наводна одбрана угроженог православља, насртаји на уставно уређење Црне Горе као грађанске државе, повампирење четништва, снажење десничарских покрета на платформи националног шовинизма, радикализма и екстремизма озбиљна су безбједносна пријетња региону“, упозорио је Вељовић.

Он је рекао да је деведесетих година црква у једној руци држала крст а у другој митраљез, позивала се на родољубље и патриотизам, догмама и заблудама манипулисала грађанима.

„Језиком острашћености, мржње и искључивости против свих који се другачије зову или мисле пропадали су планирани пројекти и коштали на стотине хиљада убијених, расељених и несталих, угашених домова и огњишта и вјековног данашњег заостајања“, казао је Вељовић.

Он је навео да су нажалост, многи од тих истих актера и данас присутни и дошли са ратовима окрвављених простора.

„И не жале што се то десило искуством грешника него жале што са тада актуелним политикама у започетим пројектима нијесу успјели и што је још трагичније, данас би тридесет година касније, на исти начин дјеловали свјесни цијене коју смо као друштво платили“, рекао је Вељовић.

Он је казао да и данас малољетну дјецу у црногорским националним ношњама појединци гурају у први план тамо гдје се све говори и чини да Црна Гора нестане.

Вељовић је оцијенио да се дјеца се и млади инструментализују да би се лакше манипулисало у остварењу наводних светих циљева што представља безбједносну пријетњу коју најбоље осликава језик мржње и такозване борбе за угрожено православље и српство на друштвеним мрежама.

„Зар није безбједносни изазов и пријетња када то родитељи знају, прихватају и одобравају јер се дјеца не рађају са мржњом већ је носе из породице као „оправдан и користан начин понашања и опхођења“, сматра је Вељовић.

Он је упозорио да је реално могуће да се историјске и безбједносне грешке понове са несагледивим посљедицама.

„Зар није примитивизам и људско посрнуће онакав екстреман начин насртаја и дивљачког понашања према припадницима полицијске организације који су нечији синови и родитељи само због тога што професионално раде свој посао и старају се о интересима мира и безбједности“, рекао је Вељовић.

Он је казао да је изостао дух човјечности, толеранције, заједништва и солидарности али очекиване реакције представника невладиног сектора, медија, цивилног друштва и академске заједнице.

„Изостала је одговорност за јавну ријеч актера друштвене сцене и недостатак визије да сарађујемо у интересима прогреса заједнице, гдје су ријечи осуде за клеветничке, уврједљиве, вулгарне и пријетеће садржаје на друштвеним мрежама и појединим порталима који је све друго само не медији и себе назива ИН4С као субверзивно и пропагандистичко гласило радикализма и хегемоније“, казао је Вељовић.

Он је одао признање полицијским службеницима на показаној одговорности и достојанственом понашању које промовише црногорског полицајца.

„Наведено нас додатно мотивише да као полицијска организација по ко зна који пут одолимо таквим безбједносним искушењима и истрајемо у намјери да очувамо мир и безбједност и унаприједимо осјећај сигурности свих грађана и државе“, поручио је Вељовић.

Он је казао да је полиција приликом протеста у Никшићу и Пљевљима показала висок степен толеранције, а законом прописана овлашћења су примијењена у тренутку када су неодговорни појединци изазивали инциденте и грубо нападали полицијске службенике.

„Због неопходности очувања стабилног реда и мира полиција је употријебила законом прописана овлашћења и средства принуде као што је то обавеза полиције у свим државама свијета и то нам нико не може спочитавати нити оспоравати“, рекао је Вељовић.

Он је подсјетио да је у тим инцидентима повријеђено 26 црногорских полицајаца што, како сматра, говори о сложености и опасностима које са собом носи полицијски посао.

„Тада смо се увјерили да постоје изгредници који су спремни да угрозе животе људи који обављају своје радне задатке професионално у служби грађана и државе. Ефикасном реакцијом полиција је у ова два града у кратком року ситуацију ставила под контролу“, казао је Вељовић.

Говорећи о раду полиције током епидемије корнавируса, Вељовић је навео да су посвећеност, истрајност и одговорност три ријечи којима бих оцијенио рад припадника полиције.

„За полицију је епидемија коронавируса значила трансформацију у начину функционисања преко ноћи и прилагођавање новим условима рада који нијесу били захтјевни“, казао је Вељовић.

Он се захвалио свим службеницима Управе полиције који су и овога пута били и биће у функцији заштите грађана и државе у правом смислу те ријечи.

„Оцјену да је полиција селективно поступала прихватам као пропратну појаву коју не бих коментарисао. Неутемељене оцјене су само још један покушај да се дискредитује рад полицијске службе чији су припадници међу првима у реду у мисији очувања здравља грађана наше државе“, поручио је Вељовић.

Вељовић је, у вези са борбом против организованог криминала, казао да Управа полиције као организација и тим одлучних и способних људи више него успјешно одговора свим изазовима, а резултати су показатељ како се пожртвованим и одговорним односом према радним задацима може много постићи.

“Свјесни смо постигнутих резултата и то потврђују оцјене свих релевантних адреса из земље и иностранства што нам ствара додатну обавезу и одговорност да наставимо са трендом остваривања добрих резултата”, казао је Вељовић.

Како је навео, имајући у виду чињеницу да припадници организованих криминалних група своје криминално дјеловање не усмјеравају само у границама једне државе јасно је да њихове активности имају међународни карактер.

“То је опредијелио и црногорску полицију да оснажи спровођење криминалистичких истрага са међународним партнерима за спровођење закона што представља свеобухватан одговор на транснационални криминал у чему имамо активну улогу”, казао је Вељовић.

Свједоци смо, каже он, да су претходне године биле изазовне с безбједносног аспекта али и да је полиција показала да је дорасла свим задацима и да се овакви проблеми не рјешавају преко ноћи нигдје у свијету.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest