(Видео): Документарни филм „Како смо бранили светиње“ освојио 1. награду на међународном фестивалу

„Документарни филм „Како смо бранили светиње“ који је радила продуцентска кућа „Рамонда“ из Београда у сарадњи са Савезом Срба из Црне Горе, награђен је првом наградом „Златна Буклија“ у конкуренцији 300 документарних филмова на међународном Фестивалу у Великој Плани,“ ексклузивно за Регион.ало изјавио је аутор филма Жељко Чуровић.

Фото: Printscreen/Youtube

Чуровић је за Регион.ало.рс рекао, да је филм настао као идеја да се истина не заборави. Како каже, желели су да прикажу феномен литија и разлог због којег је дошло до покретања истих.

Један део јавности је негативно коментарисао филм – „Како смо бранили светиње,“ из разлога што је значајан простор у филму дат одређеним политичарима из Црне Горе. Наиме, који је разлог због којег сте филм управо почели са посланицима из црногорског парламента?

„Чињеница стоји у томе, да није било наопаке политике, не би било ни потребе за литијама.

Политика је та која је довела до наопаког „Закона о вјероисповијести“, којим су хтјели да легализују отимање светиња и имовине СПЦ.

Читав почетни процес се одигравао у парламенту Црне Горе у коме су на крају похапшени посланици који су се супротставили таквом накарадном закону. Успротивили су се те ужасне ноћи у борби против антихришћана и њихове зле намјере, позвали народ на побуну.

Фото: Printscreen/Youtube

Та побуна је претворена касније у величанствене литије, које су осликавале библијску слику, живог крста, од Савине Милешеве, до манастира Савина, од Савиних извора до светих Тројица, са живом молитвом на уснама и иконама у рукама, молили су Бога да их не одрине (одбаци), кадили су земљу тамјаном на челу са својим архијерејима и свештеницима и успјели у томе да одбране светиње, макар за ово вријеме. Због тога смо у филму приказали посланике који су стали уз своју цркву и на страни правде,“ објаснио је аутор филма.

Он подсећа како су снимили и свештенике и људе из народа који су учествовали на литијама, те да су сви они причали на свој начин, сопствено виђење феномена литија. Напомиње и да је намјера читавог тима који је радио на филму била часна, да се истина не заборави.

„Човјек је кварљива роба и подложан је разним утицајима. Ти утицаји су могли да промијене сваког учесника литија, као што су и промијенили поједине. Зато је потребан запис, као свједок догађаја,“ закључио је Чуровић.

Извор: Регион.ало.рс

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest