Влада доставила Скупштини позитивно мишљење о приједлогу за формирање Општине Зета

Фото: Поглед

Премијер Дритан Абазовић прослиједио је предсједници Скупштине Данијели Ђуровић позитивно мишљење Владе о Приједлогу измјена и допуна Закона о територијалној организацији Црне Горе, којима је предвиђено формирање самосталне Општине Зета.

Фото: Поглед

“Имајући у виду да је уз Приједлог закона, сагласно члану 32 став 1 Закона о територијалној организацији Црне Горе, доставијена и Студија о оправданости територијалне промјене Општине у оквиру Главног града – Голубовци издвајањем, која испуњава формално правне претпоставке у складу са законом и подзаконским актом, те да се истим стварају неопходне нормативне претпоставке за повећање нивоа децентрализације, односно обима остваривања уставног права грађана на локалну самоуправу са подручја општине у оквиру Главног града – Голубовци, на начин што се истој даје статус самосталне општине Зета, чиме се обезбјеђује даљи развој ове локалне самоуправе, Влада Црне Горе подржава Предлог закона о измјенама и допунама Закона о територијалној организацији Црне Горе”, стоји у мишљењу.

Истиче се да је потребно ускладити са тим актом и Закон о Главном граду. У том закону сада стоји да Градска општина Зета и мјесне заједнице у њеном саставу припадају територији Подгорице.

Приједлог закона о измјенама и допунама закона о територијалној организацији Црне Горе поднијели су посланици ДПС-а Данијел Живковић, СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић, БС-а Кенана Струјић Харбић и УРЕ Милош Конатар.

Према одредбама овог акта, у саставу Општине Зета били би Голубовци, Балабани, Бериславци, Бијело Поље, Бистрице, Вуковци, Врањина, Гостиљ, Горицани, Курило, Мојановици, Понари, Шушуња, Махала, Матагужи, Лјајковићи, Српска, Ботун, Митровићи и друга насеија утврђена посебном одиуком те општине.

Скупштина је на сједници, прије два дана, повукла из процедура и Приједлог закона о измјенама и допунама закона о територијалној организацији Црне Горе и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Главном граду.

Сједница Скупштине Црне Горе биће одржана сјутра са почетком у 12 сати.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest