Vlade Srbije i Srpske zajedno grade dva memorijalna centra jasenovačkim žrtvama

FOTO: Printscreen/Blic TV

Vlada Srbije donijela je zaključak da zajedno sa Republikom Srpskom izgradi dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, kako bi se obezbijedilo trajno sjećanje na žrtve genocida i stradanje u Drugom svjetskom ratu.

Predloženo je da memorijalni centri budu izgrađeni u Donjoj Gradini, kao mjestu stradanja na kojem su sprovođenje egzekucije, zlostavljanje zarobljenika logora Jasenovac, i u Beogradu, kao glavnom gradu Srbije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

U saopštenju se navodi da je Vlada Srbije donijela odluku o formiranju Radne grupe za pripremu polaznih osnova za uzajamno priznavanje profesionalnih kvalifikacija u regionu Balkana.

To podrazumijeva međusobno priznavanje akademskih i profesionalnik kvalifikacija na teritoriji Balkana, u okviru inicijative „Mini Šengen“, radi olakšavanja kretanja ljudi, odnosno kvalifikovane radne snage.

Cilj ove odluke je davanje podrške aktivnostima iz Akcionog plana za uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta za period 2021. do 2024. godine, koji je usvojen u okviru Samita lidera Balkana u Sofiji, 10. novembra 2020. godine.

pogled.me/srna

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest