Vučić: Rezolucija o Srebrenici je njemačka ideja

Foto: jutjub printskrin/Александар Вучић

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je predlog rezolucije o Srebrenici, o kojoj će se izjašnjavati Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GS UN), ideja Njemačke koju su podržale najmoćnije članice NATO-a, uključujući SAD, ali da rezultat glasanja neće biti onakav kakav Zapad očekuje.

„Njemci su tu igru vodili u GS UN, Amerikanci su im se pridružili. Oni očekuju da zapadni blok uz podršku islamskih zemalja može da obezbijedi sigurnu većinu i da time zadaju dodatni udarac Srbima i Srbiji. Njemci i ne kriju da je to slučaj. Ali otpor tome postaje sve veći, računali su da će imati najmanje 70 do 90 glasova za, 60 do 70 uzdržanih, i 20 do 30 protiv. Neće biti takav rezultat“, rekao je Vučić za televiziju Pink.

Vučić je kazao da je i Sjeverna Makedonija jedan od kosponzora rezolucije o proglašenju 11. jula za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, „na osnovu odluka prije svega albanskog rukovodstva“.

„Ali potpuno je svejedno čijeg rukovodstva je to odluka, riječ je o Sjevernoj Makedoniji, hvala im na tome, valjda smo zaslužili svim onim što smo uradili za prijateljstvo sa Sjevernom Makedonijom“, rekao je Vučić.

Naveo je da su se inicijatori rezolucije „trudili da na svakom kontinentu pronađu nekog“ i dodao da su pronašli Ruandu, Novi Zeland i Čile, kao i nekoliko zemalja „koje su oduvijek bili sponzori svih takvih projekata poput Malezije i Jordana“.

„Vidio sam i Austriju, to je lična odluka (ministra spoljnih poslova Aleksandera) Šalenberga. Ništa posebno i neočekivano, imajući u vidu šta bi sve Šalenberg učinio protiv Srbije, iako će on reći da to čini za dobrobit Srbije“, rekao je Vučić.

On je kazao da će sjutra ujutru u Beogradu imati „važan i težak“ razgovor sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’Brajenom, a da poslije podne leti za Njujork, gdje će se sastati sa predstavnicima više od 120 zemalja.

„Ako budu imali više glasova za (rezoluciju) nego protiv, što je vjerovatno, dan poslije usvajanja podići ćemo srpske zastave i hodati i našim i svjetskim ulicama još snažnije, čvršće i odlučnije i uzdignute glave. Samo glasanje u GS UN pokazaće vam gdje stvarno leži istina uprkos svim pritiscima Njemaca i Amerikanaca“, naveo je Vučić, prenose Vijesti pisanje Bete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest