Вукови заклали 40 оваца и јагњади на катуну Црвене локве

Фото: Поглед/Ilustracija

Оставили смо их у једној четинарској шуми, како бисмо сачекали да невријеме прође и стоку на безбједан начин доведемо до катуна, који је удаљен око пола километра. Знам да овдје има вукова, који долазе у потрази за храном, али другог избора нијесам имао, каже сточар Дарко Крговић

Фото: Поглед

Сточар Дарко Крговић, који је издигао стоку на катун Црвене локве, у близини села Барице, на тромеђи бјелопољске, пљеваљске и мојковачке општине, остао је без 40 оваца и јагњади. Како каже, током прекјучерашњег дана владало је велико невријеме, праћено јаком кишом и грмљавином. Било је и удара грома, тако да стоку са испаше, са чобаном који му помаже, није био у могућности да доведе до тора на катун.

– Оставили смо их у једној четинарској шуми, како бисмо сачекали да невријеме прође и стоку на безбједан начин доведемо до катуна, који је удаљен  око пола километра. Знам да овдје има вукова, који долазе у потрази за храном, али другог избора нијесам имао. Касније, кад се вријеме примирило имао сам шта да видим. Прави вучји пир. Укупно без 40 грла сам остао, од чега шест оваца, а остало све јагњад – казао је Крговић.

Додаје да стоку љети издиже са породицом на катун близу Барица а осталих мјесеци их држи у Мартинићима, код Даниловграда. Да има стадо од 250 оваца и јагњади и да му је бављење сточарством једини извор прихода.

-Штета је огромна. Било је страшно скупљати около лешине, које је заклао чопор од пет –шест вукова, како се може закључити по траговима. Ово је највећи помор стоке на овом подручју, иако га је било и раније. Мени је прошле године страдало десеторо гагњади. Такође су вукови били виновници-казао је Крговић, додајући да је о свему обавијестио надлежне установе.

Извор: Дан

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest