Вуковић: Једнократна помоћ радницима Металца; Након Жупе почиње сређивање ужег градског језера

Гостујући у ,,Јутарњем програму“, предсједник Скупштине општине Никшић Немања Вуковић рекао је да ће општина Никшић уплатити једнократну помоћ радницима Металца. Такође је истакао да радови у МЗ Жупа теку по плану, и да ће у наредном периоду бити у фокусу сређивање ужег градског језгра.

Фото: Ин4с

Он је истакао да је задовољан радом јавних предузећа и институција, као и атмосфером која влада у локалном парламенту.

,,Могу бити задовољан оним што смо имали прилике да чујемо на сједници Скупштине, али и одлукама и закључцима који су на њој донешени. Што се тиче скупштине, она већ традиционално протиче у фер и коректној атмосфери, и увијек то волим и да афирмишем, такав приступ и одборника опозиције и одборника власти, да на један цивилизован и културан начин размјењујемо, сучељавамо аргументе, да дискутујемо о разним темама, да констатујемо и оно око чега се не слажемо али да све то прође у једној фер и коректној атмосфери, афирмишући самим тим културу дијалога, показујући да се могу различита мишљења суочавати на један пристојан и цивилизован начин“, рекао је Вуковић.

Што се тиче рада јавних предузећа, апсолутно има разлога за задовољство, каже предсједник СО Никшић, нарочито јавних установа, јер с обзиром на услове који у озбиљној мјери утичу на ефикасност, та предузећа и те установе јесу постигле изванредне резултате. Извјештај о раду предсједника Општине, који је предат и прије рока, који је усвојен једногласно је доказ, каже Вуковић, како се ради у Општини.

Радови на путној инфраструктури који су у току наилазе на позитивне реакције наших суграђана јер им се коначно рјешавају дугогодишњи проблеми.

,,Колико сам негдје и сам имао прилике да искомуницирам са грађанима, они јесу задовољни, чини ми се да су више задовољни приступом, транспарентношћу цијелог тог процеса асфалтирања улица. Завршили смо Драгову Луку, велики број улица асфалтирали, неколике Драговолучке, Релејске, Дурмиторске… Имао сам прилику да разговарам са мјештанима Драгове Луке, мислим да их је највише обрадовао тај однос и поштен приступ. Да се ради на начин да је сваки грађанин исти, на начин да се излази у сусрет грађанима, да се рјешавају њихови проблеми. Мислим да смо по свим захтјевима из Драгове Луке поступили, да смо све реализовали. Ако је негдје нешто остало, наравно што смо више пута истакли и за Жупу, нијесу избори, нећемо се видјети опет тек за четири године, планирамо да све ове четири године проведемо радећи. Када завршимо све мјесне заједнице, поново ћемо доћи до Драгове Луке, Жупе. Ако је нешто остало, вратићемо се„, каже предсједник СО Никшић.

За Жупу је планирано 4000 метара асфалта, већ је кренула реализација, списак приоритета је одређен у сарадњи са МЗ Жупа, представници села су доставили списак улица које треба асфалтирати и санирати. Жупа је примјер добре организације МЗ, добре праксе. Кад остале МЗ буду формиране и функционалне, биће спона између Општине и грађана, каже Вуковић и додаје да рјешавају горуће проблеме, због финансијске ситуације, након Жупе приоритети ће бити градско језгро и приградска насеља јер су запостављени. Иако локална власт зна за проблеме, не само путне, и у осталим дјеловима наше општине, нарочито сеоским подручјима, фокус ће бити на уже градско језгро, али Општина тражи моделе помоћи и за удаљена подручја.

„Бринемо о мјештанима са сеоских подручја, прошле године смо имали неке мјере подршке и помоћи, нарочито у оном сушном периоду и у периоду пожара, видјећемо начин да им изађемо у сусрет и када је ријеч о путној инфраструктури, за сада се морамо фокусирати на град и приградска насеља“, рекао је Вуковић.

Реконструкција пута до Капетановог језера ће се финансирати из буџета Црне Горе.

,,Капетаново језеро је један од најљепших наших ресурса и мислим да треба тражити модел да се валоризује у туристичком смислу“, саопштио је Вуковић.

Око 200 пластеника намијењено је Никшићу, кроз програм подршке пољопривредницима ресорног Министарства, реализација пројекта се очекује убрзо и Вуковић позива наше суграђане да аплицирају.

Предсједник СО Никшић осврнуо се и на проблеме никшићких радника. Сматра да је ситуација веома сложена и да локална управа није у могућности да ријеши те проблеме, јесте посредовала између радника и Министарства. Општина не игнорише проблеме радника.

,,Општина ће покушати у складу са могућностима да помогне радницима Металца кроз једнократно социјално давање, неће то њих спасити ни обогатити, али на тај начин желимо да покажемо однос. Нажалост, поред радника Жељезаре имамо раднике Bumecxa и Металца, много наслијеђених проблема, што нас не аболира као одговорне људе, али опет то говори о неодговорном односу приватника и људи који су преузели та предузећа. Чини ми се, Bumecx је ангажовала фирма Унипром на јами Сеоца, и недавно је извршни директор радницима казао, а ту сам информацију из вашег медија сазнао, да новца нема и да им зараде неће бити исплаћене. Свакако треба тражити модел да се и радницима Bumecxa изађе у сусрет. Ти људи не траже ништа што нијесу зарадили, не траже ништа туђе, већ оно што је њихово, што су стекли својим радом, трудом и тврдим да није у реду да се тек тако нађу на улици и буду препуштени сами себи“, наглашава Вуковић.

Држава има одговорност да нађе начин да се радницима помогне, Вуковић се нада се да ће се њихови проблеми ријешити

Када је сарадња са Београдом у питању, Вуковић каже да су ,,Дани Петра Лубарде“ плод те сарадње, да је она омогућила нове контакте, промоцију Никшица у културном и туристичком смислу. Вуковић се осврнуо и на одличну сарадњу наше општине и Исламске заједнице, тражи се повољна локација за изградњу Културног центра. На самом крају, предсједник је позвао представнике НВО да се пријаве на расписани конкурс са добрим пројектима, али је и најавио изградњу нових просторија за РТНК и могућност отварања Директората за плаћање Министарства пољопривреде, како би помогло пољопривредним произвођачима из наше општине.

Извор: РТНК.МЕ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest