Вуковић на челу фирме коју је довео до 6 милиона минуса

Скупштина акционара државне компаније Одржавање жељезничких возних средстава (ОЖВС) изабрала је нови одбор директора, након чега је на конститутивној сједници за предсједника одбора изабран Милорад Вуковић. Вуковић је десет година био извршни директор те компаније, а у том периоду фирма је имала скоро шест милиона акумулираног губитка. Он је отац градоначелника Подгорице Ивана Вуковића.

На скупштини акционара за чланове одбора директора именовани су, осим Вуковића који је ту у име ДПС-а, Љиљана Јокић (ГП УРА), Данило Бојовић (СНП), Даринка Мијовић (ЛП) и као представник мањинских акционара Владан Гачевић. Да представник ДПС-а буде предсједник одбора директора гласали су и представници ГП УРА и СНП-а, потврдило је за „Дан“ више извора блиских компанији.

Јокић и Гачевић су остали у одбору, док су са тих позиција разријешени досадашњи чланови борда Трипко Драганић, Милован Шушић и Драгољуб Радошевић.

Одбор конституисан и у ЖИЦГ

Још једно жељезничко предузеће изабрало је нове чланове борда директора, али на чело тог тијела није поставило кадар ДПС-а.

У питању је Жељезничка инфраструктура (ЖИЦГ) чији су акционари у уторак за чланове борда изабрали Радована Вукића, Љубишу Ђурчића, Нова Никчевића, Владимира Мердовића и Недељка Шушкавчевића. Последњи је чланб борда у име мањинских акционара.

За предсједника борда је изабран Вукић, док је Ђурчић, члан ДПС-а и бивши извршни директор ЖИЦГ, члан борда.

На конститутивној сједници није проблематизован избор Вуковића за предсједника тог тијела, од стране представника СНП-а и ГП УРА, већ се, како сазнајемо, причало о инвестицијама и о будућности фирме.

Вуковић је на сједници говорио како није крив за ствари које су му се спочитавале последњих неколико дана, од када је објављено да ће бити члан борда у име ДПС-а. Говорио је и о хали коју је ОЖВС уступио Жељезничком превозу (ЖПЦГ) бесплатно и навео да ће једна од првих ствари коју ће да уради бити да се хала врати ОЖВС и да се тиме повећају приходи предузећа.

Према нашим сазнањима, навео је и да му је један од најтежих дана био када су га звали из ресорног министарства да се да хала ЖПЦГ, те да ће учинити све да се то врати ОЖВС-у. Хала је издата прије скоро десет година.

Након што је Вуковић казао да ће да врати халу, представник мањинских акционара је то подржао, али и поручио Вуковићу да ће бити први који ће иницирати његову смјену ако не испуни обећања која је дао члановима одбора. Гачевића је подржала и Јокић.

Вуковић, који је десет година био извршни директор и који је смијењен прошле године након промјене власти, казао је новим члановима борда и да често није имао подршку одбора директора приликом обављања функције извршног директора.

Осим избора нових чланова одбора директора, акционари ОЖВС-а су размотрили и усвојили извјештај о пословању са финансијским исказима друштва за 2021. годину, затим извјештај независног ревизора о извршеној ревизији финансијских исказа за 2021. годину. Такође, донијели су и политику накнада и именовали независног ревизора за ревизију исказа у 2022. години.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest